Hírek

2017.06.30. 16:05

A csekélyke munka szerfölött hiúvá tesz

Viczai János tősgyökeres dunaföldvári család sarja. Az ősök, az iskola, a munka, a szőlő - minden ideköti.

Menyhárt Ferenc

Hűség a szülővároshoz, egykori osztályfőnökéhez, Ágnes nénihez, a huszártizedes nagypapa emlékéhez. A ház, ahol él, 1863 óta van a család tulajdonában. Nagyszülei kereskedők, vendéglátósok voltak, tőlük örökölte vállalkozói mentalitását, szorgalmát, a munka szeretetét.

Vízügyi szakközépiskolát végzett, megszerezte a technikusi minősítést, és évtizedekig a Vízügynél dolgozott. Sok mindenben szerzett jártasságot, széltében-hosszában megismerte a területet. Elismert szakembernek számított. Bár több helyre is hívták, János hű maradt a vállalathoz, ahol a pályát kezdte, ahol megtanulhatta a szakmát.

A ’90-es évek elején, mint sokan mások, ő is vállalkozni kezdett. Alaposan átgondolta, mibe fogjon, amíg egy szerencsés véletlen folytán, vagy inkább a sors furcsa fintora (?), hogy az autógumi-értékesítés mellett kötött ki. Később a szerelést is felvállalta. Pécstől Budapestig sehol nem volt olyan választék, olyan kiszolgálás, mint nála. Ha valahol lerobbant egy autó, őt hívták, mert elterjedt, hogy a Viczainál akár éjjel is segítséget lehet kapni. Megbízható, sikeres vállalkozónak számított, aki az üzleti tisztességet mindenek fölé helyezi. Sok induló vállalkozó kereste meg, hogy társuljanak. Még csak nem is a pénzt, inkább szellemi segítséget, tudásban megnyilvánuló befektetést vártak tőle.

Szakmai, vezetési, szervezési ismeretei mellett a terhelhetőségét, a munkabírását és a közösségi életben végzett munkáját is méltányolták, amikor 2010-ben a város vezetése felkérte az akkoriban visszavásárolt fürdő vezetésére. Mint vízhez értő ember, látta a gondokat, de látta a lehetőségeket is, és a fürdő fejlesztéséhez a korábbi szemlélettől eltérő, új koncepció irányát jelölte ki. Tudta, hogy a víz kiváló adottságú, ásványianyag-tartama többféle betegség kezelésére teszi alkalmassá, de azt is, hogy a hely kicsi, a fürdőt térben bővíteni nem lehet, így a szolgáltatás minőségére kell a jövőt, a fejlesztéseket építeni.

Sok jó termálvíz-lelőhely van Magyarországon. A termálvízkincset tekintve hazánk a világon az ötödik „nagyhatalom”, területének 70 százaléka alatt található termál- vagy gyógyvíz. Akár minden harmadik település nyithatna egy fürdőt! De minek, miért és kinek? Erre kell tudni válaszolni ma egy szakembernek, hiszen óriási a konkurencia. Napjainkban csaknem száz gyógyfürdő üzemel, közülük minden tizedik gyógyhely is egyben. Vannak aquaparkok, élményfürdők, strandok, uszodák, nem is beszélve a kisebb-nagyobb wellness és spa létesítményekről. Lehet pályázni, lehet pénzt fektetni fejlesztésekbe, de csak akkor érdemes, ha a befektető tovább lát az orránál. Könnyen mellé lehet nyúlni, ha álmokat kerget egy tervező, tudni illik, nem építeni kunszt, hanem éveken keresztül megtermelni a fenntartáshoz szükséges bevételt.

Egy józan, tisztességes ember, mint János, sokéves vállalkozói tapasztalattal, ilyen piaci környezetben természetesen más szemlélettel tervez, és más módszerekkel irányít. Nem a divatot követi, hanem a helyi adottságok és lehetőségek oldaláról közelíti meg a feladatot. Nem ideges, nem pattog, kiabálni, hangoskodva parancsolgatni még nem hallotta senki, de megcsinálja, amit akar. Nem nézi az óráját, nem fontoskodik, és mégis fontos, mert ért ahhoz, amit csinál.

Reggel ötkor már a szőlőben van, és ha kaszálni kell kaszál, ha metszeni kell, metsz. Honnan van ez az erő, ez a szelíd nyugalom ebben a mai rohanó világban? A nyugalmat a hajnali tájban trillázó madarak, a lelki békét a hit adja, meg az a tudat, hogy nem csak külsőleg, hasonlít az édesapjára, akiről azt mesélik, hogy ötven ember belerokkant volna abba, amin keresztülment.

„A csekélyke munka szerfölött hiúvá tesz, a sok munka határtalanul szerénnyé,” állapította meg Balzac.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!