Hírek

2016.12.07. 15:50

A Dél-afrikai Köztársaság nagykövete látogatott Dunaújvárosba

Dunaújváros - A Dél-afrikai Köztársaság nagykövete, Johann Marx látogatott Dunaújvárosba szerdán. A városházán, a kamaránál tette tiszteletét.

Körmendi Erzsébet

Johann Marx a városházára érkezett elsőként, ahol Cserna Gábor polgármesterrel és Szepesi Attila gazdasági és stratégiai ügyekért felelős alpolgármesterrel tárgyalt. A tanácskozás után a polgármester elmondta lapunknak, városunkkal ismerkedett a nagykövet, akinek bemutatták a helyi sajátosságokat, a sport és oktatási palettát, kifejtették abbéli reményüket, hogy Dunaújváros esetleg megjelenhet Magyarország és Dél-Afrika fejlődő külgazdasági kapcsolataiban.

Hazánk és Dél-Afrika között ugyanis több bilaterális megállapodás van folyamatban, egyik a felsőoktatást érinti: 100 ösztöndíjas fiatal érkezik Magyarországra a közeljövőben, s nem elképzelhetetlen, hogy ebbe az együttműködésbe a DUE is bekapcsolódhat. Dél-Afrika, mint a kontinens legfejlettebb állama megbízást kapott Afrika infrastrukturális fejlesztésére - egyebek mellett út, vasút, hőerőművek terén -, így ebben látnak reális partnerségi lehetőséget a magyar, azon belül is dunaújvárosi társaságokkal.

Cserna Gábor polgármester, Johann Marx, a Dél-Afrikai Köztársaság nagykövete, és Szepesi Attila gazdasági és stratégiai ügyekért felelős alpolgármester a megbeszélés után Fotó: Ady Géza

A nagykövet elmondta: azért jött városunkba, hogy az együttműködés lehetőségeit feltérképezze, és nagyon jók a benyomásai.

Johann Marx felkereste a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamarát is, ahol megbeszélést folytatott a helyi kamara vezetésével. A nagykövet a találkozón jelezte, hogy nemcsak saját országát, hanem a kontinens tizenöt déli államát tömörítő, száznyolcvanmillió lakossal jellemezhető Dél-Afrikai Fejlesztési Közösséget is képviseli a kapcsolatépítő látogatás során. Ennek célja az volt, hogy együttműködést kínáljon a helyi cégeknek az ott kínálkozó lehetőségek kihasználására.

Hegyiné Tóth Noémi, Johann Marx és Králik Gyula a találkozón Fotó: Ady Géza

A finanszírozási források rendelkezésükre állnak, a helyismeret is, a saját területükön szakértő cégeket keresnek, elsősorban közös vállalatok létrehozásában gondolkodnak. Főként az infrastruktúra-fejlesztés, autópálya-építések, vízkezelési technológiák terén.

Králik Gyula elnök a megbeszélésen ismertette a helyi gazdaság jellemzőit, a kamara tevékenységeit, és felajánlotta, hogy a nagykövet által vázolt lehetőségekről tájékoztatják a helyi vállalkozásokat, elsősorban a nagyobb cégeket, és érdeklődés esetén újabb találkozóra kerülhet sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!