Hírek

2014.05.09. 18:55

A Demokratikus Koalíció Európáról

Az Európa Parlament közelgő választása miatt rendezett gyűlést a Petőfi ligetben a Demokratikus Koalíció.

Pekarek János

Félórás késéssel érkezett Gyurcsány Ferenc a pártja, a Demokratikus Koalíció által szervezett Petőfi ligeti uniós választási gyűlésre pénteken délután. Addig Mezey Zsolt helyi elnök és helyettese, Czuczor Zsolt alelnök tartotta szóval a mintegy százfőnyi, fiatalokkal és középkorúakkal tarkított, de többnyire idősekből álló közönséget.

Gyurcsány beszédét arra emlékezve kezdte, hogy 1950. május kilencedikén Robert Schuman francia külügyminiszter javaslata nyomán megalakult az Európai Szén- és Acélunió (Montánunió) miatt az Európa Nap: a mai EU elődjének ünnepe.

A DK elnöke hangsúlyozta: először nőnek fel úgy nemzedékek Európában, hogy nem ismerik a háborút. Az európai béke első számú garantőre az európai nemzetek együttműködése, mondta. Számára nem kérdés, hogy a nemzetek Európájában éljen, vagy az Európai Egyesült Államokban. Merjenek szenvedélyesen európaiak lenni, biztatta közönségét.

- Nem érünk kevesebbet más európai nemzeteknél, tehát nem is érjük be kevesebbel! - utalt a baloldal régi törekvésére: azonos munkáért egyenlő bért. Hozzátette: hosszú küzdelem lesz ez, de el kell kezdeni, hogy minél hamarabb a végére érjünk. Végül javasolta: tegyük kéttannyelvűvé iskoláinkat, és alakítsunk európai központi ügyészséget, amely kivizsgálja a politikai korrupciót.

Címkék#dk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!