Hírek

2013.09.12. 19:46

A devizahitel csapdájában

Az unió egyetlen országában sem fordult elő, hogy olyan hibás termék kerüljön piacra, mint nálunk a devizahitelek – állítja a Bankcsapda szövetség elnöke, Falus Zsolt.

Gallai Péter

A Tudástár előadássorozat részeként csütörtökön a városháza színháztermében várta az érdeklődőket Falus Zsolt, a Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szövetség elnöke. Az ötezer fős egyesület vezetője számos hazai és nemzetközi, uniós fórumon, bíróságon harcol azért, hogy kimondják a devizahitelek jogtalanságát.

Mint elhangzott: az Alkotmánybírósághoz is jogi panasszal fordultak, ugyanis szerintük a devizahitelezés hazánkban megvalósult konstrukciója törvényileg szabályozatlan és a hatóságilag felügyeletlen környezetben úgy valósult meg, hogy az több esetben is súlyosan sérti a polgárok alaptörvényben rögzített jogait. 

– Egyedül senki nem megy semmire a bankokkal szemben, össze kell fogni ennek érdekében – emelte ki az elnök, aki levezette, hogy miért hibás termékről van szó, és szerinte ezt az uzsorát csak egyszer lehetett megcsinálni az emberekkel. Falus meglátása szerint a hazai devizahitel konstrukció a tőketartozás külföldi valutában történő nyilvántartásáról szól, ami modern pénzügyi uzsorás termékként jutott el az emberekhez. fogyasztók számára.

A szabálytalan értékesítési és szerződési körülmények miatt a bankok egyértelműen ebben a helyzetben vannak.Az elnök, aki kilencszáz napja nem fizeti hitelét a Magyar Nemzeti Bank felelősségét is kiemelte, és az államnak is szerepe van a kialakult helyzetben.



– Ahhoz, hogy a devizahitelek így el tudjanak szállni, az is kellett, hogy 2008-ban eltöröljék a forint árfolyamgátját, ez megpecsételte a sorsunkat, akkor indult el a lejtőn a pénzünk. Abban az időben működött a csordaszellem is, alacsony kamatra, alacsony törlesztőrészlet, ez kinek nem érte meg? Na meg amikor az ember csak kétmillió hitelt kért, a bankban ötöt is ajánlottak neki. Jobban megérte lakást, házat venni, mint albérletben lakni.


Most pedig egyszerre dőlnek be a hitelek, egyszerre nem fizet sok ember, ezzel pedig egyszerre válnak értéktelenné az ingatlanok.Az elnök az érdeklődőknek elmondta, hamarosan tömegek nem fognak törleszteni, sem devizában, sem forintban. Falus saját példáját felhozva azt mondta, ne is fizessenek, majd ismertette azokat a pontokat, amivel késleltetni lehet az eljárásokat, illetve megállítani.

Akár már a végrehajtási szakban is.A szervezet vezetője bejelentette azt is, hogy szeptember 20-án az EU budapesti háza előtt tartanak tüntetést, ugyanis a társulás egyetlen országában sem fordult elő, hogy ilyen hibás terméket dobtak piacra, mint nálunk.

A hosszúra nyúlt előadás végeztével pedig a dunaújvárosi érdeklődők kérdéseire válaszolt a vendég, volt olyan, aki a napokban kapta meg a végrehajtásról szóló okiratot. Azonban őt is arról tájékoztatta Falus, hogy nincs minden elveszve...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!