Hírek

2017.08.04. 19:10

A diabéteszes nyáron - Hasznos tanácsok a cukorbetegeknek a kánikula idejére

DUNAÚJVÁROS A cukorbetegség világszerte félmilliárd embert érint. A KSH legfrissebb adatai szerint Magyarországon az elmúlt 10 évben megduplázódott a 19 év feletti cukorbetegek száma.

Balla Tibor

A cukorbetegek döntő többsége a mozgásszegény életmóddal és elhízással összefüggésbe hozott 2-es típusú diabéteszben szenved, számuk eléri a 727 ezret, minden ötödik 60 év feletti magyar érintett. Egy hatékony, személyre szabott terápia is veszélybe kerül, ha a beteg nem veszi figyelembe a környezeti tényezők változásait, és nem alkalmazkodik azokhoz. Ilyen külső körülménynek számít a nyári kánikula.

Mire kell odafigyelni a diabéteszes betegnek a nyári hőségben?

Elsősorban a bőséges folyadékpótlásra. Bár nyáron mindenkinek többet kell innia, a cukorbetegekre ez fokozottan igaz. Fontos, hogy a bevitt folyadék cukor- és alkoholmentes legyen, s ne legyen koffeintartalmú.

A diéta betartására. A diabéteszes betegeknek a szakember által előírt diétát évszaktól függetlenül be kell tartania. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy semmilyen szezonális élelmiszert, gyümölcsöt nem fogyaszthat, hanem azt, hogy ezeket nagyon okosan és tudatosan kell beépíteni az étkezésekbe.

Ilyenkor még fontosabb a gyakori vércukorszintmérés
Fotó: archív

A napozásra. A túlzásba vitt napozás nemcsak a dehidratáció és a bőrleégés miatt elkerülendő, hanem a gyógyszerek miatt is. Vannak olyan készítmények, amely mellett kifejezetten tilos a napozás, mert az összetevők napfénnyel szembeni túlérzékenységet okozhatnak.
A vércukorszint gyakori mérésre. A melegben ingadozhat a vércukorszint, ezért a szokásosnál is többször érdemes ellenőrizni, különösen akkor, ha a beteg többet tartózkodik napon vagy a szokásosnál többet mozog.

A diabéteszes láb védelmére. A nyári hőség és a lábbeli viselet nagy veszélyt jelent a diabéteszes láb szindróma kialakulásában. A nyitott lábbeliben - vagy ha a beteg mezítláb jár - könnyen megsérülhet a láb, a talp. Cukorbetegség esetén rossz a vérkeringés, és a perifériális erek szenzoros működése is károsodik, így az apró sérüléseket a diabeteszes beteg nem veszi észre, hiszen nem érzi, ezek pedig súlyos fertőzést és talpi fekélyeket okozhatnak. Hosszú távon ezek a kezeletlen sérülések a végtag amputációjához is vezethetnek. Éppen ezért kerülni kell a kavicsos terepet és minden olyan helyszínt, ahol a láb megsérülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!