Hírek

2017.07.07. 17:05

A dinnye titkai

Közös örömünkre: itt a dinnyeszezon. Ami még jobb hír, hogy kiváló, magyar termelők munkájának ízes eredményét tehetjük kosarunkba. Előszezonértékelés, utána pedig dinnyetények.

DH-összeállítás

Némi türelmet kérnék az olvasóktól. Egy kis privát bevezető következik. E sorok írója harmadállásként munkálkodott dinnyeárusként is - anno családilag volt ez adott, és hát megláttam benne az úgymond piaci fantáziát. A költségvetés természetesen úgy bukott be, mint egy közepesen marketingelt utazási iroda a nyár közepén, ám a dinnye mindig működött - ahogy szakik mondják, azaz finom volt. A magyar dinnye ma is finom, sőt, a térség egyik leginkább keresett terméke. A csúcsidőben magyar dinnyét vesz magának a német, a lengyel és az osztrák vásárló is. A dinnyetermelőknek idén sem volt tökéletes szezonjuk. A hőmérsékleti kiingások, a viharok megviselték a termést, ám e hónap kezdetétől van magyar dinnye a standokon. E napokban volt szerencsém kóstolni jópárat: remek... ám még csak most jön a java, ha az időjárás is engedi, e hónap végére valóban kiváló dinnyékből válogathatunk majd.

Illendő szólnunk az országos összesítésről is: a hazai görögdinnyetermés az előrejelzések szerint mintegy 200 ezer tonna lesz, sárgadinnyéből 18 ezer tonna várható. Görögdinnyét Magyarországon mintegy 5 ezer hektáron, sárgadinnyét mintegy 600 hektáron termesztenek. A magyar fogyasztás évente és fejenként 13-15 kilogramm, exportra 80 ezer tonna jut, főként a német, a lengyel, a cseh piacra, és a balti országokba. A legtöbb görögdinnye Békés, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében terem, ez a két termő táj adja a magyarországi görögdinnye-termés mintegy 70 százalékát. A dinnyetermelők a hektáronkénti 70 ezer forintos közvetlen területalapú támogatás mellett 2015-től hektáronként további 86 ezer forint termeléshez kötött támogatást is kapnak. Így kívánják segíteni az ágazatban dolgozók munkáját a termesztés fejlesztését, a piaci esélyek javítását. A magyar görögdinnye fogyasztásösztönző kampánya július 6-tól augusztus 20-ig tart. A promóció nemcsak az áruházláncokban zajlik majd, hanem például ifjúsági táborokban, sőt a vizes világbajnokságon is lesz kóstoltatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!