Hírek

2017.01.17. 14:33

A Don-kanyar és a II. világháború áldozataira emlékeztek

Mezőfalva - Szentmisével, koszorúzással tisztelegtek a mezőfalviak a Don-kanyar és a II. világháború áldozataira a hétvégén.

Horváth László

- Nem lehet eleget beszélni a világégés nagy tragédiáiról - hangoztatta emlékező beszédében Molnárné Troppert Mária Mezőfalva alpolgármestere vasárnap, a templomkert előtti II. világháborús emlékműnél tartott megemlékezésnél. A folytatásban hangsúlyozta: - Különösen a Don-kanyarban harcoló és elesett katonák sorsa megrendítő, akik egy szörnyű politika sokat szenvedett áldozatai voltak. Az emlékek ma is ott élnek az emberek szívében, hiszen még mindig nagyon sok családban élénken őrzik az akkori idők szomorú képeit, férjek, gyermekek, családok elvesztésének történeteit. Ezért is kell évről évre ápolni, gondozni a múlt feledhetetlen jelképeit. Nagyon sokáig még beszélni sem lehetett a magyar katonák orosz fronton elszenvedett megpróbáltatásairól, és a háborút követő, német ajkú civil lakosságot érő atrocitásokról, a megtorlásokról. A mezőfalvi emlékmű katonák, polgári áldozatainak, valamint a világtragédia utáni kitelepítések és a „malenkij robot" áldozatinak neveit őrzi - hallhattuk a főhajtást megelőző percekben.

Márok Csaba polgármester és Molnárné Troppert Mária a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke mécseset gyújt a mezőfalvi II. világháborús emlékműnél Fotó: Horváth László

A beszéd után Nagy Ferenc szavalt Ady Endre verset. Csanda Terus néni és Molnárné Troppert Mária pedig katonadalokat énekelt.

A rendezvény végén gyertyagyújtással, koszorúzással tisztelegtek a háborúban elesett áldozatok előtt a mezőfalviak. Az emlékmű bal oldalán, ahogy képünkön is látható az üzenet: „Ők is élni akartak, mint te."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!