Hírek

2013.10.14. 17:10

A Széchenyi gimnázium a dormundiak szemével

Dunaújváros - Az idei tanévben ünnepli fennállásának hatvanadik évfordulóját a város első gimnáziuma, a Széchenyi. A szombati jubileumi gálán az intézmény testvériskolájának igazgatója is köszöntötte őket.

Szabó Szabolcs

Az idei tanévben ünnepli fennállásának hatvanadik évfordulóját a város első gimnáziuma. A szombaton rendezett jubileumi gálán az intézmény testvériskolájának, a dortmundi Reynoldus und Schiller gimnáziumnak az igazgatója személyesen köszöntötte az ünneplő iskolát. Sabine Neuser-rel a gála előtt, a Bartók színházban beszélgettünk.

Sabine Neuser, a dortmundi Reynoldus und Schiller gimnázium igazgatója (Fotó: Ady Géza)

- Huszonhat évvel ezelőtt köttetett a két intézmény testvérkapcsolata. Egy német nagyváros elismert iskolája miért egy magyar középváros gimnáziumbán találta meg partnerét?

- A városméret esetünkben nem számít. A Széchenyi gimnázium és jogelődei mindig is komoly nívót képviseltek. A mögöttünk hagyott több mint negyed évszázad bizonyította, hogy mindkét oktatási intézmény megtalálta számításait ebben a kapcsolatban. Szakmailag és emberileg is nagyon sokat tanultunk a dunaújvárosi gimnáziumtól és merem remélni, hogy a Reynoldus und Schiller gimnázium is át tudta adni az általa fontosnak tarott értékeket.

- Milyen kép rajzolódott ki Önökben Dunaújvárosról és a Széchenyiről?

- Nem az ilyenkor kötelező dicséret mondatja velem, hogy nagyon barátságos, vendégszerető embereket ismertünk és ismerünk meg folyamatosan ebben a partnerségben. Diákjaink és pedagógusaink is szeretnek Dunaújvárosba jönni. Ha ez nem őszintén történne, már nem működne ez a testvérkapcsolat. A magyar pedagógusok felkészültek, segítőkészek. A diákok pedig rendkívül kreatívak és muzikálisak. Példaértékű számunkra, hogy a Széchenyi gimnázium milyen jól működik együtt közösségként. Számomra úgy tűnik, az iskola kiválóan ötvöz két, az oktatásban fontos dolgot: a modernitást és a hagyományt. Mindezt bizonyítja ez kétnapos ünnepi forgatag is. Nagyon remélem, hogy a Széchenyi következő hatvan évének is részesei lehetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!