Hírek

2014.10.01. 17:50

A Széchenyi és a közel harminc éves dortmundi kapcsolat

Dunaújváros - Közel harminc éve egyre erősödő baráti kapcsolat köti össze a Széchenyi gimnáziumot és a dortmundi Reinoldus- und Schiller-Gymnasium-ot.

Szabó Szabolcs

- Még én is a gimnázium diákja voltam, amikor a két intézmény kapcsolata elindult. Az első találkozás 1987-ben volt, bizonyára akkor még senki nem is sejtette, hogy közel harminc év után is ilyen szoros barátság köti majd össze a két, hasonló profilú iskolát - emlékezett vissza a kezdetekre lapunknak Csathóné Zágoni Nóra, a Széchenyi István Gimnázium pedagógusa a dortmundi kapcsolat felelőse és egyben a programok szervezője.

- Az évek alatt szépen kialakultak e baráti szövetség hagyományai is. A dortmundi Reinoldus- und Schiller-Gymnasium küldöttsége rendere ősszel, szeptemberben-októberben érkezik hozzánk, a széchenyisek pedig a tanév végéhez közeledve, tavasszal kellnek útra. Kezdetben még főként kulturális programok domináltak, hiszen a dortmundi intézmény is remek kórusokkal és együttesekkel bír, ám később egyre több területre terjedt ki az együttműködés tette hozzá Csathóné, aki elárulta az első időszakban még csak kétévente vendégelték meg egymást a felek, 1995-től azonban már évente ápolják e baráti kapcsolatot.

- Minden oktatási intézmény törekszik arra, külföldi partnereivel megtalálja a közös hangot, de azt hiszem még nemzetközi mércével is egyedülálló e két intézmény szövetsége. Büszkék vagyunk egymásra, mi is érezzük, hogy fontosak vagyunk számukra és a Széchenyiben is sokat teszünk azért, hogy a dortmundiak is tartalmasan töltsék el a magyarországi kirándulást. Természetesen köszönettel tartozunk a szülőknek is, a magyar családok remek vendéglátók. Az utóbbi évtizedekben számos személyes baráti kapcsolat is kialakult a diákok, a pedagógusok és a szülők között is mondta el a pedagógus.

A múlt héten két kísérővel harmincöt diák érkezett, az első napot a fővárosban töltötte a küldöttség, másnap azonban már egy rendkívüli tanítási nap várt a dortmundiakra.

A vidám hangulatú testnevelés, rajz és énekóra után egy izgalmas városnéző túrán ismerkedhettek meg Dunaújvárossal a vendégek. A hét végén részt vettek az megszépült Városháza tér avatóján, valamint nagyvenyimi és dunaföldvári programokon is. A hét eleji pécsi kirándulás mellett szerdán bekapcsolódtak a Sándor Frigyes Zeneiskola által szervezett zeneünnepi koncertbe is, ahol az örömódát adták elő a német diákok. A tegnapi utolsó estén pedig a széchenyis diákokkal közösen virrasztottak az gimnáziumban és hajnalban keltek útra a reptérre.

A széchenyisek 2015 tavaszán viszonozzák majd a látogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!