Hírek

2015.05.12. 17:58

A Duna árad, meg apad is...

Dunaújváros - Változó viszonyok után ugyancsak változó viszonyokra számíthatunk a Duna partjainál: áradás, apadás.

Pekarek János

Az elmúlt napokban mérsékelt áradást tapasztalhattunk kedvenc folyónkon, a Dunán: kedden reggel például 239 centiméteres vízállást regisztráltak a dunaújvárosi kikötőnél lévő vízmércénél. Ez nagyjából egy méterrel haladta meg a korábbi hónapban tapasztalt vízállási átlagot.

Azonban ez a vízmagasság sem lesz tartós: már szerda reggelre már csal 219 centimétert jeleznek előre a szakemberek. Ezután is a csökkenő vízmagasság lesz a jellemző - egy darabig. Szombatig ugyanis 174 centiire csökken a mederben lévő víz majd utána kezdetét veszi a mostanában uralkodó folyamat: a kicsi apadás után kicsi emelkedés.

Itt és most, Kulcsnál, van víz

Vasárnap reggel már 203, hétfő reggel pedig 261 centimétert jósolnak a vízügyesek a dunaújvárosi mércénél. Vagyis: magasabbat, mint aminél kedden állt a jelző.

Ezek a változások, sajnos (lásd szomszédos cikkünket a mezőgazdaságról!), nem a mi országunkban bekövetkezett időjárási eseményeknek köszönhetők. Sokkal inkább a folyam felső szakaszán lezajló, adott esetben még az ausztriai hóolvadással összefüggő jelenségek miatt mutatkoznak.

S ez így megy már a tél vége óta. Legfeljebb egyhetes időszakokban szerény áradás, kicsiny apadás, egymás után, tartós jelenség nélkül...

 

 

Címkék#Duna#folyó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!