Hírek

2013.04.01. 18:04

Nem ússzuk meg szárazon! A Duna is emelkedni fog

Megyénkben Fehérvárcsurgót érintette meg leghamarabb a sok csapadék miatti árvíz: a Gaja-patak áradása miatt lezárták a községből a 81-es főútra vezető utat.

Pekarek János

Mifelénk még béke van, de belvízből sok van. Nálunk egyelőre béke van, ami az árvizet illeti de azért a figyelmeztető harang kötele már megfeszült. Mert hiszen Fehérvárcsurgónál lezárták a község és a 81-es főút közötti összekötő utat a Gaja patak áradása miatt. Halljuk a híreket Vas megyéből, ahol hétfőn délután már három község volt megközelíthetetlen az áradásoktól. Halljuk, hogy a napok óta esőzések sújtotta Zala megyében a Zala folyó már kilépett medréből, Keszthely veszélyes helyzetbe került.

Halljuk, hogy Lovászit (Lenti mellett) kitelepítették az árvízveszély miatt, s halljuk, hogy a Tisza mellékfolyóin árvízi készültséget rendeltek el. S a kolléga olyan videót hozott Kismarosról, amelyen máskor alig észrevehető patakok vágtatnak észvesztő sebességgel. S ha számításba vesszük, hogy az Alpokban is mostanában kezd olvadni a hó, továbbá, hogy a Duna vízgyűjtő területein is alapos eső esett mostanában, akkor mi sem lehetünk teljesen nyugodtak.

 

Duna-parton egyelőre nem látszik nyoma annak, hogy mennyi csapadék hullott mostanában környékükön.Mivel a vízgyűjtőn is ez volt a helyzet, lassan nálunk is emelkedni fog a vízszint, szelíden (Fotó: Vohlmann György)



Előbb-utóbb hozzánk is eljut a magas víz ha, reméljük, árvíz nem is lesz belőle. A közeljövő vízügyi előrejelzései még nem riasztók. A Dunán a Hydroinfo adatai szerint Dunaújvárosnál április elsején reggel 137 centiméteres volt a vízállás. Estére ez 154 centiméterre nőtt, plusz-mínusz 2 centis eltéréssel. Kedd reggelre 175 centit vártak (plusz-mínusz 5 cm), amiből estére valószínűleg 194 centiméter lesz (6 cm-es eltéréssel).

Szerda reggel már 206 centiméteres vízállás valószínű (plusz-mínusz 7 cm), estére 212, másnap reggelre 216 centiméter (akkor már 11 centis eltéréssel). Április 4-én este 218 centimétert valószínűsítenek a szakemberek, míg 5-én, pénteken reggelre 219 centit, plusz-mínusz 17 centiméterrel. Erre leginkább egy másik kolléga higgadt megjegyzése illik: bőven van még tartalék a mederben. De hát létezhetnek váratlan fejlemények is: gyors hóolvadás, nagy esők a vízgyűjtőkön, áradás a mellékfolyókon. S hogy ne legyünk teljesen nyugodtak: a belvíz mifelénk is egyre nagyobb területeket foglal el, amint az az utakról jártunkban-keltünkben jól látható, még a többéves aszály ellenére is. S végül: löszfennsíkon élünk aminek végképp nem tett jót a sok víz!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!