Hírek

2017.04.25. 18:25

A Dunaferr-iskolahét eseményei a Vasmű útra is elértek

A város nyilvánossága előtti eseménnyel is folytatódott a Dunaferr iskola hete kedden délben, a Mukinál.

Pekarek János

Látványos versennyel folytatódott a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Dunaferr Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája iskolahete. Az intézmény két telephelye, a Vasmű téri, illetve az Apáczai Csere János utcai épületek diákjai már 2014 óta mérik össze erejüket: kötélhúzásban! Mégpedig semleges területen, a két telephely közötti félúton: a nevezetes Muki mozdonynál, a Vasmű úti parkban. E viadal legújabb felvonására kedden délben került sor, természetesen az intézményi elődöntők után. Évfolyamonként és telephelyenként egy-egy, azaz összesen nyolc csapat állt kötélhez, hogy eldöntsék, hol tanulnak a legerősebb diákok - és a lányok sem tartózkodtak a megmérettetéstől, sportemberekhez méltóan.

Csapatonként nyolc ember szerepelt a kötélhúzásban, az iskolatársak harsány buzdítása közepette. A vetélkedő teljes erőbedobással zajlott, és erős feltűnést keltett a főutcán sétálók között: lehet, hogy ez még tovább inspirálta a versenyzőket. A résztvevők helyezésüknek megfelelően „fabatkákat” kaptak: ez a sajátos fizetőeszköz az egész iskolahét rendezvényein érvényes, és az az osztály lesz a hét győztese, amely a legtöbb fabatkát gyűjti össze. A hét ma a diákönkormányzat napjával folytatódik, ami az iskolában tanítás nélküli munkanap. A szerdai esemény fénypontja egy Duna-parti, közös főzés lesz, a majálisok helyszínén, az öböl partján, kihasználva, hogy a katasztrófavédelem a napokban feloldotta az országos tűzgyújtási tilalmat.

Az avatók az emlékfal előtt (balról): Zemankó Zoltán, Schön Beatrix, Orosz Csaba

Bár a Dunaferr iskola hetének leglátványosabb eseménye tegnap nyilvánvalóan a Muki mozdonynál rendezett kötélhúzó-verseny volt, a mozdony másképp is szerepet kapott a középiskolában.

Ez az intézmény ugyanis a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Bánki Donát Gimnáziuma és Szakgimnáziuma mellett kulcsszerepet kapott a Muki felújításában, sőt: újraalkotásában. E 2014-ben történt akció emlékére a népszerű, idén éppen 120 éves kismozdony felújított, de fel nem használt két alkatrészének és fotók felhasználásával emlékfalat alakítottak ki a Dunaferr iskola főbejáratánál. Az emlékfalat az iskola II./10. G, azaz gépész osztályának csapata készítette, Radnai Zsolt tanár úr vezetésével. A falat tegnap avatták fel.

Az avatáson ott voltak az emlékfal építői, valamint a Bánki középiskola igazgatója, Schön Beatrix és Orosz Csaba dunaújvárosi tűzoltóparancsnok, aki annak idején nagy részt vállalt a felújítás szervezésében. Zemankó Zoltán, a Dunaferr iskola igazgatója szerint a páratlan munka a múlt értékeinek megőrzéséről, a hagyományteremtésről és a társadalmi felelősségvállalásról szólt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!