Hírek

2014.02.18. 15:25

A dunaújvárosiak új elnöke

Dunaújváros - Az ISD Dunaferr Zrt. Technológiai Igazgatóságának vezető mérnökét, Józsa Róbertet az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület dunaújvárosi szervezetének tagsága elnökének választotta.

Szente Tünde

- A Miskolci Egyetemen Valéta Bizottsági tagként már hívtak az egyesületbe, de csak Dunaújvárosba kerülésemmel, 1983 óta vagyok aktív tag - mondta az elnök a tisztújítást követően. - Hét év váltóműszak után, amikor a konverter üzemvezetésébe kerültem, megkeresett Tar Gyula, a folyamatos acélöntőmű üzemvezetője, és megkérdezte, van-e kedvem a helyét átvenni. Volt, így a kilencvenes évek eleje óta vagyok a vezetőség tagja.

- Az elnök mellett új lett a titkár is, Dani Bálint személyében. Nem sok egyszerre ennyi változás?

- Ez tudatos építkezés eredménye, Bálint már főiskolás kora óta együttműködött velünk, s amióta a vasműben dolgozik, közösségünk aktív tagja, mint szervezőtitkár már több éve tevékenykedett háttéremberként.

- Hatvan éves a helyi szervezet, sorra jubilálnak a vasmű gyártóművei is. Önök hogyan ünnepelnek?

- Még feldolgozásra vár a helyi szervezet hatvan éves története. Az OMBKE 122, a Dunaferr pedig 64 éves, közel kétszer annyi idős szakmai hagyománykörbe illeszkedik a Dunaferr publikációs tevékenysége, amit mindig is magasan kvalifikált emberek műveltek. A Bányászati és Kohászati Lapokban, a Dunaferr Műszaki Gazdasági Közleményeiben nagyon sok egyesületi tag teszi közzé kutatási és az ipar gyakorlati eredményeit, a helyi élet eseményeit, amelyek dokumentálása továbbra is feladatunk.

- Hogyan képes a jelenlegi viszonyokhoz igazodni az egyesület?

- A Dunaferr helyzete kritikus, az elmúlt hatvannégy év történetének legkeményebb időszakát éli a vállalat. A következő négy év fordulópont lehet a vállalat életében, ami természetesen kihat a városra is. Ahhoz, hogy Dunaújvárosban az acélgyártás fönnmaradjon, sőt fejlődjön, a magunk szerény lehetőségeivel szeretnénk pozitív irányba lendíteni a folyamatot, miközben mi is keressük az egyesület finanszírozásának új útjait.

- Milyen kapcsolataik vannak a városi civil szférával?

- Együttműködési szerződést kötöttünk a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamarával, hasonlót tervezünk másokkal is. A kulturális szférát erősítjük, hiszen a város és a vállalat életének részeivé váltak a kétszázötven éves selmecbányai tradíciók. Az egyesületi élet kitaposott útján haladunk tovább. A Dunaújvárosi Főiskolával és a Miskolci Egyetemmel továbbra is ápoljuk kapcsolatunkat, noha látjuk, hogy a felsőoktatásban elég nagy a bizonytalanság, ami nyilván kihat az egyesületi utánpótlásunkra. Az OMBKE több tagja tanít ezekben az intézményekben, és a kihelyezett tanszékeken keresztül kapcsolódik a felsőoktatási képzésbe.

- Mekkora felelősség Borovszky Ambrus, dr. Szabó Ferenc, Horváth István korábbi elnökök nyomdokain haladni?

- Számomra megtiszteltetés és komoly feladat, de a jelenkor körülményei között sokkal nehezebb a dolgunk. Az egyesület élén mindig a vállalat legmagasabb szintű vezetői álltak, a privatizáció óta ez megváltozott, de nyilvánvaló, hogy az új viszonyok között is kötelességünk a jó kapcsolat építése a mostani menedzsmenttel.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!