Hírek

2014.08.18. 15:15

Cserna Gábor: a fejlődés nem állhat meg!

Dunaújváros - Végéhez közeledik a négyéves önkormányzati ciklus. Arra kértük Cserna Gábor polgármestert, értékelje az elmúlt időszakot, valamint az ünnep előestéjén a városlakókkal közösen hangolódjunk rá augusztus huszadikára.

Körmendi Erzsébet

A ciklusra vonatkozóan Cserna Gábor polgármester a következőket mondta:

– Nem volt könnyű négy év, legalábbis az indulásakor. Hosszú ciklusokon keresztül vágytunk arra, hogy egyszer bebizonyíthassuk a dunaújvárosiaknak, képesek vagyunk várost vezetni. Nem voltak tapasztalat nélküliek azok az évek, amelyeket ellenzékben töltöttünk el. 2010 októberében kaptunk először lehetőséget arra, hogy teljes többségben vezethessük a várost. Nehéz költségvetési helyzettel találtuk magunkat szembe, amit leginkább bizonyos személyek által elkövetett bűncselekménygyanús ügyletek okoztak. Korábban még rendkívül jó pénzügyi helyzetben volt Dunaújváros, majd a baloldal több cikluson keresztül tartó ténykedése leépüléshez vezetett. Az új ciklus végén bármilyen szegmensét nézem a város működtetésének, túlzás nélkül mondhatom, mindegyik jó irányba halad.

Fotó: Ónodi Zoltán

– Kormányzati támogatással sikerült stabilizálni az önkormányzat költségvetését.

– A költségvetés stabilizálása több tényező eredménye. A fejlesztési kötvényeinket kibocsátó két kereskedelmi bank nagyon korrektül állt a városvezetéshez. Fontos volt Dunaújváros számára a kormány azon döntése, hogy megpróbálta a településeket az adósságspirálból kihozni, ezáltal azokat az összegeket tudjuk most például pályázati önrészekre, fejlesztésre fordítani, amiket előtte felemésztettek a banki hitelek törlesztése. Jelentős tehertől mentesítette a várost, hogy az oktatási intézmények többsége, az óvodák kivételével, átkerült az államhoz, csak az üzemeltetésük költségét kell nekünk állnunk. Mindezek jóvoltából kezdődhetett úgy a pénzügyi osztályvezető legutóbbi tájékoztatója, hogy a likviditási helyzetünk kiegyensúlyozottnak tűnik, nincsenek a városnak több hónapos kifizetetlen számlái. Tehát a ciklust sikeresen zárjuk, és nem szeretnénk, ha az általunk elért eredmények babérjait mások aratnák le október után.

– A kormányzati támogatáshoz fel kellett mutatni számos takarékossági intézkedést és fejlesztést. Mit emelne ki ez utóbbiak közül?

– Büszke vagyok arra, hogy az önkormányzat megvásárolta a Mondbach-kúriát, a pentelei malom épületét és a hozzájuk tartozó területet. Végre Pentelének egy igazi közművelődési funkciót ellátó központja alakulhat ott ki, pályázati támogatással. Szabó Tamás, a Pentele Baráti Kör és Hingyi László képviselő szívügyének tekinti a műemlék értékű épület felújítását, a központ létrehozását. Megtapasztalhattuk ezen a nyáron, hogy imádják a dunaújvárosiak a szabad strandot. Az élményfürdő helyzete olyan, amilyen, a helyiek visszatértek az alsó Duna-partra, ahol infrastrukturális fejlesztések történtek a Partvédelmi Vállalat segítségével, és elkezdődött végre a kemping rehabilitációja is. Hamarosan lesz igényes vásárterünk, és civil kezdeményezésre válik egyre szebbé az erdei tornapálya. Végre modern és Dunaújvároshoz méltó belvárossal büszkélkedhetünk nemsokára, ami nemcsak számunkra, hanem az ide látogatóknak is kedvére való lesz, természetesen a szocreál jegyeket meghagyva. Voltak konfliktusok a környékben lakókkal, de úgy vélem, mindenki érzi, értük, nekik is dolgoznak a szakemberek hónapok óta. A beruházás során voltak problémák, amelyek nehezítették a kivitelezést és csúszást okoztak, de tudom, legkésőbb szeptemberben átadjuk az új belvárost körforgóstól, játszóterestől, a megújult C-szárnnyal együtt. A kórházban négymilliárd forintból új műtőblokkot avathatunk szintén szeptemberben, eredményeként európai színvonalú, az alap- és a szakellátást érzékelhetően javító részleggel gyarapodik a Szent Pantaleon, ami nemcsak nekünk fontos, hanem azoknak a Tolna és Fejér megyei lakosoknak is, akik a kórház szolgáltatásait veszik igénybe. Már keressük a lehetőségét, hogy a Dózsa vagy a Béke városrészben hasonló rehabilitáció valósuljon meg, mint amilyennek tanúi lehetünk a Római körúton, ahol hőszigeteltek lesznek a kövérházak, közösségi terek épülnek ki és a központi óvodánk is megújul. Ezek a beruházások válaszok azokra a politikai felhangokra, hogy nem történt semmi a négy évben.

– A városfejlesztés fontos, ám az embereknek, családoknak létkérdés a megélhetés, a munkahelyek megtartása, illetve újak teremtése. E tekintetben is elégedett?

– A városvezetésnek kifejezetten jó a kapcsolata a gazdasági élet meghatározó helyi szereplőivel. A Ferrobeton, a stratégiai fontosságú Hamburger Hungária, és a papírgyári komplexum újabb munkahelyekkel fog gazdagodni. A Hankook, miután megkötötte a magyar állammal a stratégiai megállapodást, bevállalta a gyárbővítés harmadik, jelenlegi ütemét. A Dunaferrt többször lengték körül hol vélt, hol valós hírek. De most egyértelműen mondható: elkezdődött a próbaüzem, és szeptemberben megtörténhet az I-es kohó átadása, ami a folyékony fázis megtartását, a munkahelyek megmaradását jelenti. Február óta tárgyalunk Densoval, információink szerint öt település van versenyben a japán cég második magyarországi gyáráért, és logisztikai szempontból nekünk van a legnagyobb esélyünk. Ha a javunkra döntenek, akkor a gyár indulásakor négyezer új munkahellyel gazdagodik a város. Ezzel együtt a munkahelyteremtés ütemével nem vagyok maradéktalanul elégedett, még legalább egy Hankook méretű gyárra szükség lesz a következő ciklusban.

– A sportra jelentős figyelem jutott, főleg az utóbbi években. Mi a vezérlőelv?

– Dunaújváros tizennégy évvel ezelőtt kapta meg a Nemzet Sportvárosa kitüntető címet, akkor hét sportágban büszkélkedtünk bajnokcsapattal. Igen ám, de akkor még az állami kézben lévő Dunaferr támogatta a Kohászt. Az elmúlt három évben röplabda, birkózás, úszás, női kézilabda, labdarúgás és most már futsal terén is kezd a sportszerető közönség visszatérni a pályákra, a kézilabda akadémia beigazolta a várakozásokat, és a Magyar Röplabda Szövetséggel is tárgyalások folynak férfi utánpótlás akadémia kialakítására, a Hild középiskola bevonásával. A stadion felújításának első üteme elkezdődött, a vidám park helyén a műfüves pályákat szeptemberben átadjuk, a belvárosban is létesült egy pálya, valamint a Római körút rehabilitációjának részeként a Fáyban is kialakítunk egy sportpályát. Igen, a miénk mindig is sportváros volt. Az emberek elvárják, hogy az önkormányzat a sport mögé álljon. A városvezetés már csak a létesítmények üzemeltetése kapcsán is jelentős összegeket költ a szakosztályok támogatására, és szent meggyőződésem, hogy ezek nem kidobott pénzek.

– Holnap augusztus huszadika. Hogyan készül az ünnepre?

– Történelemtanárként sajátos aspektusból tekintek ünnepeinkre. Augusztus huszadika az egyetlen állami ünnepünk. Szent István érdeme, hogy a keresztény értékrend alapján a nemzetet Európa felé és nem mondjuk a Balkán irányába kormányozta. Ezen értékeknek a kormány és a városvezetés egyértelműen folytatója. Dunaújváros több pontján, a mozi előtti téren, Pentelén és a központi helyszínen, a Szalki-szigeten készülünk a méltó ünneplésre. Nagy szeretettel hívom valamennyi érdeklődő dunaújvárosit és környékben lakót a rendezvényekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!