Hírek

2016.01.18. 15:29

A fogyasztók költségeinek csökkentése az egyik fő cél

Dunaújváros – Energiahatékonyság a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal fókuszában mottóval készítettünk interjút dr. Dorkota Lajossal, a MEKH elnökével, aki lokálpatriótaként ezer szállal kötődik lakóhelyéhez, Dunaújvároshoz.

Körmendi Erzsébet

Egyre inkább elvárás, hogy a vállalatok növeljék energiahatékonyságukat. Ez testesült meg európai uniós szinten az energiahatékonyságról szóló irányelvben, valamint a hazai jogrendben, az energiahatékonyságról szóló törvényben. A jogszabály megalkotásakor kiemelt szempont volt az energiaellátás és –felhasználás hatékonyságának biztosítása, az energiafogyasztók költségeinek csökkentése. A tavalyi évben az országgyűlés megalkotta az energiahatékonyságról szóló törvényt: számos szabályozói, ellenőrzési, statisztikai és tájékoztatási feladatot utalt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal hatáskörébe. Az új jogszabály hatályba lépésével a hivatal az energiahatékonyság területén is meghatározó szereplő lett. Az feladatokról dr. Dorkota Lajost, a MEKH elnökét faggattuk.

– Melyek a Hivatal energiahatékonysággal összefüggő főbb feladatai?

– A vállalatok szemszögéből nézve az energiahatékonyságról szóló törvény legnagyobb vívmánya a kötelező energetikai audit bevezetése, a tavalyi évtől minden nagyvállalat köteles négyévente energetikai auditálást végeztetni. Az energetikai audit számos előnnyel jár: feltárja azokat a veszteségeket, amelyek akár üzemeltetési intézkedésekkel, beruházás nélkül is azonnal csökkenthetők, bemutatja az olyan beruházási lehetőségeket, amelyek megkezdhetők és belátható időn belül megtérülnek, rávilágít a további mérési szükségletekre – amelyek további megtakarításokhoz vezethetnek –, valamint jobban tervezhetővé teszi az energiabeszerzést és az energiagazdálkodást. Az auditálás folyamatát hivatalunk koordinálja, ellenőrzi. Ezen túl a MEKH nyilvántartja és közzéteszi a végfelhasználási energiamegtakarítás összesítéséhez szükséges, az egyes szakpolitikai intézkedések révén elért energiamegtakarítási adatokat. E feladatok elvégzése egy célt szolgál: a hatékony energiafelhasználást, ezáltal a költségek csökkentését az élet valamennyi területén, így erősítve a nemzetgazdaság, az ország versenyképességét.

Dr. Dorkota Lajos, a MEKH elnöke

– Milyen feladatokat ró ez a vállalatokra?

– Az energetikai auditálásra kötelezett nagyvállalatoknak a törvény értelmében 2015. december 5-ig kellett az auditálást elvégezniük. A hivatal az idei évben nyilatkozattételre szólítja fel az érintettek arra vonatkozóan, hogy rendelkeznek-e energetikai audittal vagy ISO 50001 energiagazdálkodási rendszerrel. Ehhez kapcsolódik az az új kötelezettség, ami szerint a nagyvállalatoknak minden év június 30-áig a hivatal honlapján regisztrálniuk kell. Ezt első alkalommal kivételesen 2016. január 20-áig kell teljesíteni.

Annak érdekében, hogy a nagyvállalatok az időigényes auditokat végre tudják hajtani a hivatal türelmi időt hirdetett meg, és a teljesítés elmaradása miatt 2016. december 31-ig nem szab ki bírságot. Ugyanakkor a hivatal honlapján minden nagyvállalatnak kötelező regisztrálnia, a regisztráció elmaradása bírságot von maga után.

– Kiket érint a változás a nagyvállalatokon kívül?

– A jogszabály a MEKH feladatává tette, hogy az energiahatékonysággal kapcsolatos információkat önálló honlapon mindenki számára elérhetővé tegye. Szemléletváltásra van szükség. A hivatal ezt szem előtt tartva indította el 2015. december 30-án az energiahatékonyságról és megújuló energiáról szóló tájékoztató honlapot, amely az energiahatekonysag.mekh.hu címen érhető el. A honlapot a hivatal folyamatosan aktualizálja, a tematikát bővíti, segítséget nyújtva ezzel a lakosságnak, a vállalatoknak és az önkormányzatoknak energetikai beruházásaikhoz, korszerűsítéseikhez. Ugyanakkor az energiahatékonyság kapcsán is támaszkodhatunk egyetemeinkre, kutatói bázisokra.

– Hogyan kapcsolódhatnak a hivatal munkájához a kutatói, felsőoktatási intézmények?

– Fontos számunkra, hogy a hivatal szakemberei naprakészek legyenek a fejlődés irányvonalait illetően, hogy a szabályozás és a felügyelet hatékonyan tudjon reagálni az új kihívásokra. Ebben fontos partnerünk többek között a Dunaújvárosi Egyetem. Az elmúlt év végén létrehoztunk azt az e-mobilitás platformot, ahol a hazai egyetemek prezentálták kutatásaikat, elért eredményeiket. A jövőben is tervezzük, hogy teret adunk az olyan szakmai tanácskozásoknak, melyek elősegítik a környezeti erőforrások megóvását a jövő nemzedékek számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!