Hírek

2016.04.04. 19:25

Éppen 205 éve alapították Mezőfalvát

Mezőfalva - Születésnapját ünnepelte Mezőfalva, ami ugyanúgy mesterséges település, mint Dunaújváros. Csak régibb.

Pekarek János

Az idei József nádor - napok is ünnepélyesre sikerültek Mezőfalván, a szervezők és a község lakóinak szándéka szerint. Éppen 205 éve alapították a települést, a zirci székhelyű ciszterci rend kezdeményezésére, a Habsburg császár és király, Ferenc magyarországi képviselője, testvére: József nádor aktív közreműködésével. A község az ő tiszteletére kapta eredetileg 1951-ig használt nevét: Herczegfalva.

Az idei ünnepen is jelen volt, mint már évek óta, s hagyományosan beszéddel köszönte meg a meghívást a nádor ükunokája, Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg is. De rajta kívül is számos tekintélyes vendéget köszönthetett a falu közönsége: ott volt például dr. Spányi Antal megyéspüspök és Dékány Sixtus, a ciszterci rend mai zirci apátja.

A délutáni szentmise és a koszorúzási ünnepségek után este a Kiss Kálmán Művelődési Házban rendeztek ünnepséget.

Itt Márok Csaba polgármester mondott megnyitóbeszédet, majd Kiss Melinda operaénekes adott műsort. Ezután dr. T. Túri Gábor következett: helytörténeti érdekességgel is foglalkozó kötetét ismerhették meg az érdeklődők. Ez alkalommal nyitották meg Hoffmanné Korányi Irén festménykiállítását.

Idén 205 éves Mezőfalva – azaz: Hercegfalva, sőt: Herczegfalva, ahogyan alapításakor nevezték. A község születésnapja alkalmából rendezték meg a hagyományos József nádor – napokat, amely április 2-tól április 8-ig tart. Hétfőn délután ünnepélyes keretek között koszorúzták meg a település alapítóinak szobrát és emléktábláit Mezőfalva központjában. Egy olyan szentmise után, amelyet a római katolikus templomban dr. Spányi Antal megyéspüspök celebrált, s amelyen jelen volt a falualapításban egykor oroszlánrészt vállalt ciszterci rend mai apátja, Dékány Sixtus is Kristofori Valter plébános mellett.

A templommal átellenben, az iskola sarkánál kialakított emlékhelyen koszorúzott előbb az ünneplő közönség. Itt áll az 1762 és 1823 között élt zirci apát, Dréta Antal szobra, aki a falu 1811-es alapításának kezdeményezője volt. Itt az első koszorút Dékány Sixtus apát helyezte el, majd Márok Csaba polgármester és Masinka Csabáné önkormányzati képviselő, végül a település civil szervezeteinek képviselői koszorúztak, miközben a Mezőfalvi Női Kar egyházi énekeket énekelt Nyulasiné Lakos Angéla vezényletével. A templom mögött folytatódott az ünnepség, József nádor mellszobránál. A Habsburg császár magyarországi képviselőjeként és az ország felvirágoztatásán igen sokat dolgozó palatinus emlékhelyénél ükunokája, Habsburg- Lotharingiai Mihály főherceg mondott beszédet. A Herczeg-, azaz Mezőfalván már otthonosnak számító főnemes szép magyarsággal elmondott, rövid, ám bensőséges hangulatú beszédében kifejezte háláját azért, mert a község évről évre meghívja őt erre az ünnepségre.

Mint mondta: büszke és meghatott, amiért azon a helyen állhat, amelynek közelében az őse, a nádor is állhatott egykor. Megismételte régi kérését, hogy szép és méltó lenne, ha a község visszavenné eredeti nevét: Herczegfalva. Felidézte a találkozót, amelyen Ferenc császár úgy intette testvérét: nemes és határozott nemzet a magyar (ez ma is így van, tette hozzá a szónok), nagy és gazdag az ország (ez már nem egészen így van, jegyezte meg Habsburg Mihály), dolgozzon azért, hogy elnyerje a magyarok becsülését, bizalmát és szeretetét. Sikerült, tette hozzá!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!