Hírek

2017.05.06. 08:15

A földvári Ingyom-bingyom a siker útján

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár tizenegyedik alkalommal hirdette meg a Magyarország tortája pályázatot.

L. Mészáros Irma

A dunaföldvári Tóth Norbert mestercukrász Aranyos körtetortája az elmúlt évben a legjobb három között volt. Akkor indult először. Az idén két tortával nevezett: a Földvári fekete és az Ingyom-bingyom elnevezésű finomsággal. A mostani seregszemlén ez utóbbi bejutott a legjobb öt közé. Bárki nyer, nagy megtiszteltetés, ha nemzeti ünnepünket az ő tortájával köszöntheti - mondja, és bizakodó.

Az ambiciózus szakembert a két torta kitalálásáról faggatjuk. A név született meg először - kapjuk a meglepő választ. A Földvári fekete egy török kori földvári történethez, a fekete kötény legendájához kapcsolódik, amelyben a törökkel szembeszálló, bátor és leleményes földvári asszonyok egy éjszaka alatt bodzával feketére festik kötényeiket, hogy kiszabadítsák rabságba vetett lányaikat. A fekete kötény és a bodza mélyfekete színe indította el Tóth Norbert fantáziáját. Így került a fekete ropogós alapra egy malátával és sötét kakaóval felvert tészta, majd bodzabogyós lekvár és egy egyhén citromos-fehércsokis felvert következett, s dekorációként bodzás pillecukor.

Az elmúlt héten a zsűri által a legjobbak közé beválogatott Ingyom-bingyom torta neve a legismertebb magyar gyermekdalból ered. Bizonyára sokat énekelgetik a Tóth családban két kisgyermeküknek. S egy cukrásznak mi jut eszébe a halandzsaszöveget is tartalmazó dalról? Egy tarkabarka bohókás torta. Színben, ízben, textúrában egyaránt. A ropogós rétegre, amelyben keksz, ropogós ostya, fehér csoki és málna íz is van, citromos nehéz felvert kerül aszalt eperrel, áfonyával, citromkockával. A színhatást még erősíti a kétféle felvert, az ízhatást pedig a málna, áfonya és némi ibolya együttléte. Ezen a tortán is pillecukrot használt a megszokott zselé helyett. A torta küllemén végül a nemzeti színek uralkodnak: a zöld bevonaton fehér habcsók és piros málnaszemek díszlenek.

Tóth Norbert mesterétől és édesapjától is azt tanulta, hogy amit csinál, azt a legjobb tudása szerint tegye Fotó: L.M.I.

S hogy mennyi idő, amíg megszületik egy ilyen teljesen új tortaköltemény? December végén megvolt a név, januárban kezdődött a töprengés, hogy a versenykiírásnak, a zsűri szájízének is megfeleljen. Öt-hat alkalommal elkészítette azóta, közben a családtagok, barátok, rokonok és kívülállók, szakemberek is tesztelték. Voltak változtatások, finomítások. Sok-sok órát töltött munka után is a konyhában. Szerencsére a család tolerálja, támogatja. Csak ilyen háttérrel lehet eredményt elérni - mondja a harminchat éves cukrászmester, aki az édesapja, Tóth István által létrehozott jó hírű családi vállalkozásban dolgozik testvérével, Istvánnal együtt.

A verseny előtti vasárnap este tíz óra még a torta mellett találta. Aztán reggel fél ötkor ébresztő, indulás a megmérettetés helyszínére. Két tortát kellett vinnie mindenkinek, egyet egészben, egyet szeletelve. A szakmai zsűri a hagyomány és az újdonság, a színek és ízek harmóniáját figyeli, s kedveli az érdekes, ötletes ízkombinációkat. A versenyzőknek a kreativitáson és szakmai tudáson kívül az alapanyagokat is jól kell ismerniük.

Tóth Norbert, aki a Tolna megyei cukrász mestervizsga-bizottság elnöke is, több mint húsz esztendővel ezelőtt a híres soltvadkerti cukrászatból indult. Mesterétől és édesapjától is azt tanulta, hogy amit csinál, azt a legjobb tudása szerint tegye. Olyat adjon ki a keze közül, amit szívesen elfogadna ő is, amit örömmel odatenne a szerettei asztalára - fogalmazza meg hitvallását.

Ezen a szakterületen is folyton tanulni kell, ahogy a jó pap is holtig tanul. A szakmunkás-bizonyítványig megszerzett tudás jó, ha a mainak tíz százalékát teszi ki. Az elmúlt évek alatt sok külföldi (belga, francia, legutóbb egy angol tortadíszítő) kurzuson vett részt. Mindegyiktől szakmailag jobbá válik az ember - teszi hozzá.

A Magyarország tortája pályázaton kívül ismét indul majd a fagylaltversenyen is. A tavaly megszerzett címek és eredmények erre kötelezik. Hiszen az elmúlt évben három díjjal gazdagodott: az Év fagylaltja versenyen a kötelező kategóriában a Tokaji meggy aranyérmes, a szabadon választott kategóriában a Málnás-vaníliás csokisság bronzérmes lett, így a két dobogós helyért ő kapta meg először a Kézműves Fagylalt Nívódíjat. Még nincs meg az idei kiírás, de már ötletek forognak Norbert a fejében. Közben a hétköznapi feladatokat is felelősségteljesen végzi. Beszélgetésünkre éppen egy hetvenszeletes belga csokitorta előkészületei mellől érkezik. Annak is nagyon finomnak kell lennie, hogy a dunaújvárosi megrendelő és annak vendégei elégedettek legyenek.

Többen keresik már az Ingyom-bingyom tortát, de augusztus 20-ig, a nemzeti ünnepig az nem kerülhet a pultokra. Tehát aki szeretne enni majd a tortából, a következő hónapokban szorítson, hogy a földvári Ingyom-bingyom legyen Magyarország születésnapi tortája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!