Hírek

2015.11.09. 19:42

A függetlenség napja: 15 éve vált le a Miskolci Egyetemről a Dunaújvárosi Főiskola

Dunaújváros - Tizenöt éve vált le a Miskolci Egyetemről a Dunaújvárosi Főiskola, amely jövőre már az egyetemi státuszra készül.

Szabó Szabolcs

Rendhagyó eseménnyel kezdődött hétfőn a Tudományos Hét a Dunaújvárosi Főiskolán. A Múlt-jelen-jövő mottóval jelentkező ünnepi összmunkatársi értekezleten az intézmény dolgozói, a főiskola polgárai arra emlékeztek, hogy a főiskola tizenöt évvel ezelőtt, 2000-ben vált le korábbi anyaintézményéről, a Miskolci Egyetemről.

Az értekezlet vendége volt dr. Dorkota Lajos, Dunaújváros díszpolgára, a MEKH elnöke és Cserna Gábor polgármester is, akik akkor országgyűlési képviselőként lobbiztak azért, hogy Dunaújváros önálló felsőoktatási intézménnyel rendelkezzen.

Dr. András István, az intézmény rektora emlékeztetett rá, más keretek között működött akkor a magyar felsőoktatás egésze és más kihívásokkal szembesültek akkor az intézmények. Mint fogalmazott, tizenöt évvel ezelőtt a Dunaújvárosi Főiskola az önállóság útjára lépett és ezt az önállóságot, ha olykor nagy nehézségek közepette is, de sikerült megőriznie. Az akkor megkezdett munka az alkalmazott tudományok egyeteme státusszal érhet célba, hiszen az egyetemi lét hosszú távon garantálhatja a helyi campus önállóságát.

A Tudományos Hét nyitónapján megemlékeztek a főiskola önállóvá válásáról is. Képünkön Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika oktatási rektorhelyettes, dr. habil András István rektor, dr. Palotás Béla kutatási rektorhelyettes és Barta Zoltán innovációs igazgató
Fotó: Ady Géza

A sajtónyilvános ünnepi összmunkatársi értekezlet első felvonásában dr. András István rektor egy 2000-ben, a Népszabadság hasábjain megjelent cikk segítségével elevenítette fel a tizenöt évvel ezelőtt történteket. Az idézett cikkben megszólalt dr. Dorkota Lajos és Cserna Gábor is, akik akkor országgyűlési képviselőként kerestek támogatókat a főiskola nagyszabású terveihez.

– Talán furcsán hat, de másfél évtizede épp olyan kifogásokkal találkoztunk a főiskola jövőjét illetően, mint ma. A döntéshozók részéről sokan kifogásolták, hogy kevés a hallgató és kicsi a város egy önálló felsőoktatási intézményhez. Végül Pokorni Zoltán, az akkori oktatási miniszter, majd az országgyűlés is úgy döntött, egy új önálló felsőoktatási intézmény jöhet létre: a Dunaújvárosi Főiskola. Az idő igazolta, akkor helyes döntés született – fogalmazott felszólalásában Dorkota Lajos, aki az alkalmazott tudományok egyeteme kategóriát megcélzó tárgyalásokról is beszélt: – Ismét a fent már említett kifogásokkal szembesültünk, például Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter részéről is, de az egyeztetések során a főiskola jelenlegi eredményei végül meggyőzték a kétkedőket, és minden jel szerint a jövő héten az országgyűlés is rábólint a felsőoktatási törvény módosítására.

Cserna Gábor köszöntőjében kifejtette, a Dunaújvárosi Főiskola már most a régió első számú szellemi bázisa, és az egyetemmé válással ez a pozíció tovább erősödhet majd. – A Bánki középiskolával szoros együttműködésben az intézmény hosszú távon stabil életpályamodellt tud kínálni a helyi és a térségben élő fiataloknak, és ez a város szempontjából is kiemelkedően fontos – fogalmazott. Dr. András István a rendezvényt követő sajtótájékoztatón kiemelte: – Az alkalmazott tudományok egyetemévé válást lehetőségként és kihívásként értelmezzük, hogy mind a képzésben, mind a kutatás, fejlesztés, innováció és oktatás területén növeljük eredményességünket és hatékonyságunkat. Jelenleg zajlik a következő négyéves időszakra vonatkozó intézményfejlesztési terv kialakítása, amelyet már az egyetemmé válás szellemében készítünk. E tervben újra megerősítjük képzési rendszerünket, gazdagítjuk képzési palettánkat. Dr. Palotás Béla a campus tudományos és kutatási rektorhelyettese emlékeztetett rá, hogy az idei évben elnyert pályázatok összértéke meghaladja az egymilliárd forintot, valamint a helyi főiskola az egyik legjobban felszerelt laboratóriumi háttérrel rendelkező felsőoktatási intézmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!