Hírek

2015.07.24. 13:57

A levegőből ellenőrzik - A gazdák feladata a parlagfű írtása

Dunaújváros – Helikopteres parlagfű-felderítést végeznek az illetékes hatóságok a megye egész területén jövő héten hétfőn és kedden.

Szabó Szabolcs

Magyarország parlagfű-fertőzöttségére és az allergiás megbetegedésben szenvedők számának növekedésére tekintettel kormányhatározatban rögzítették Magyarország parlagfű elleni rövid- és középtávú védekezési akcióterve. Ebben kiemelt célként jelölték meg a mezőgazdasági, nagy mennyiségű pollent adó területek parlagfű-mentesítését.

Ennek érdekében a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-Biztonsági és Földművelésügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztálya és a járási hivatalok földhivatalai 2015 nyarán is közös helikopteres parlagfű-felderítést végeznek, várhatóan július 27-28-án, Fejér megye teljes mezőgazdasági területére kiterjedően.

A parlagfű elleni kötelező védekezést törvény írja elő.

Felszállás előtt – akcióban a légi parlagfűkommandó Fotó: DH-archiv

A parlagfüves területek felderítését és az eljárások lefolytatását végző hatóságok célja továbbra sem a magas bírságok kiszabása, hanem az allergiás megbetegedésben szenvedő emberek érdekében Fejér Megye területén a parlagfű fertőzöttség visszaszorítása, a parlagfű-pollenszórás és -magképződés lehető legnagyobb mértékben történő megakadályozása. Emlékeztetőül: a földhasználók és földtulajdonosok, valamint a gazdálkodó szervezetek feladata, hogy minden év július 1-e után a parlagfű-virágbimbó kialakulásának megakadályozása, illetve ezt követően, időszakos, szükségszerű irtásokkal, kaszálásokkal a parlagfűmentes állapot fenntartása a növény virágzásának a végéig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!