Hírek

2013.08.29. 17:50

A gazdaság igényei szerint

A szakképzés rendszere az elmúlt években hatalmas változáson ment keresztül, mióta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara együttműködési szerződést kötött a kormánnyal. Az új rendszer első évének évnyitója sajátos helyzetben zajlott.

Kőhalmi Kálmán

A tanévnyitóra az ország minden tájáról érkeztek a szak- és felnőttképzésben dolgozó szakemberek, a területen tevékenykedő intézmények képviselői. A rendezvénynek helyszínt biztosító főiskola két előadója telt meg a vendégekkel, a kettes számúban kivetítőn követhették nyomon az eseményeket. Az, hogy Dunaújvárosban tartották meg az országos tanévnyitót, a helyi szakképzés eredményeinek elismerése. Erről is beszélt megnyitójában Cserna Gábor polgármester, aki példaként hozta a tavasszal zárult országos szakmai tanulmányi eredményeit. Mint mi is beszámoltunk róla, a döntőbe jutottak tíz százaléka volt dunaújvárosi diák, és ők tíz érmet szereztek a Szakma Szár Fesztiválon.

A kormány értékteremtő munka jelentőségét hangsúlyozó politikája, a szakképzés gazdaság igényeihez való igazítása a polgármester szerint is üdvözlendő törekvés, amely különös jelentőséget kapott a vasmű körül kialakult helyzetben. Cserna Gábor kiemelte: a kormány ebben a helyzetben is következetes maradt, nem hagyta magára a várost, a térséget.

Az előző gondolathoz kapcsolódott megnyitó előadásában, természetesen, az ISD Dunaferr-rel kapcsolatos tárgyalások koordinálásával a közelmúltben megbízott dr. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára is. A szakpolitikus kitért arra is, hogy még a létszámleépítés bejelentése előtt döntöttek arról, Dunaújvárosban rendezik meg a tanévnyitót. Az azóta bekövetkezett események fényében többen tették fel neki a kérdést: megfelelő helyszínnek tartja-e a megváltozott helyzetben Dunaújvárost. Czomba Sándor szerint így igazán üzenet értéke van annak, hogy itt tartották meg az évnyitót. A gazdaság igényeihez igazodó, új rendszerű, gyakorlatorientált szakképzésnek, a szintén erre az útra lépő felnőttképzésnek jelentős szerepe van az ilyen jellegű helyzetek rendezésében. Ugyanakkor maga is volt diósgyőri diákként hangsúlyozta azt is, milyen fontos az ország jövője szempontjából a vasas szakmák rangjának megőrzése.

A szakképzés kapcsán az államtitkár hangsúlyozta: az elmúlt három évben a kamarával közös munka során évtizedeket lépett előre a terület. Ugyanakkor elismerte azt is, hogy még vannak finomításra szoruló részletek, ahogy ezt eddig is hangoztatták kormányzati szinten, ennek részeként a Klebelsberg Intézményfenntartó Központban a Nemzetgazdasági Minisztérium egy alelnök személyében erősíti részvételét, illetve döntöttek arról is: a financiális problémák enyhítése érdekében növelik az intézményvezetők mozgásterét. Ezek csak kis lépések, de jelzik, hogy érzékelik a problémákat, és tenni is szándékoznak megoldásuk érdekében.

A területet felügyelő Emberi Erőforrások Minisztériuma nevében dr. Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár vedtt részt a tanévnyitón. Ahogy kifejtette: demonstratív jelleggel. Hiszen ő a felsőoktatásért felelős, és a helyszínt is egy felsőoktatási intézmény biztosította. A szak- és felnőttképzésben kialakult gyakorlatorientált modell idén felsőfokú szakképzésben kapott szerepet, azonban a felsőoktatást is átformálja majd.

A szakképzés menedzseléséről a kormány 2010-ben kötött megállapodást a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, melynek elnöke, dr. Parragh László szintén beszélt arról, miként kapnak majd szerepet a felsőoktatásban (és a felnőttképzésben is), hiszen nem lehet sikeres a gazdaság, ha a hozzá kapcsolódó alrendszerek nem működnek jól. És a szakképzés terén már érzékelhető eredményeket értek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!