Hírek

2016.07.11. 13:55

A Győry család használati tárgyait, hagyatékát mutatják be Perkátán

Perkáta - A Győry család emlékei címmel nyitottak meg kiállítást július 8-án, a felújított kastélyban Perkátán.

Horváth Dóra

Perkátát IV. Győry Ferenc kapta Mária Teréziától 1775-ben. Halála után fia, V. Győry Ferenc lett a település kegyura, s később gyermeke, Győry László örökölte a birtokot. Ő - fiú örökös híján - lányára, Teréziára hagyományozta Perkátát, s az ő halálával kihalt a család. A Győry család sokat tett a településéért; többek közt újjáépítette a katolikus templomot, a Páli Szent Vincéről elnevezett irgalmas nővérek segítségével óvodát, iskolát és zárdát alapított.

Somogyi Balázs polgármester ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a péntek este nyílt kiállítást

Perkátának egyik legszebb épülete az 1700-as években épült Győry-kastély, amelyet az 1820-as években tovább bővítették vendégszárnnyal és konyhaszárnnyal. Ennek a főépületnek a felújítását fejezték be sikeresen idén. Most pedig az alapítóknak állítottak emléket a kiállítással: a székesfehérvári Szent István Király Múzeum és az Iparművészeti Múzeum segítségével olyan bútorokat, porcelánokat mutattak be a szervezők, amelyek az egykori kastélyban, a grófi család tulajdonában álltak. A tárgyak mellett falakra függesztett tablók segítségével ismerhetik meg az érdeklődők közelebbről a Győry családot, s egykori otthonukat.

Már a megnyitón is nagyon sokan voltak kíváncsiak a Győry család megmaradt tárgyaira

A megnyitón Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében megköszönte a kiállítást szervezők, a kutatásban részt vevő civilek és szakemberek munkáját.

- Nagy örömmel viseltetek e kiállítás iránt. Nekünk, perkátaiaknak különösen fontos a történetünk, a múltunk miatt, és azért, mert méltó helyen, a felújított Győry-kastélyban tudjuk bemutatni ezt a színvonalas kiállítást - mondta később Somogyi Balázs. A polgármestert perkátai fiatalok népdal éneke követte, majd a kiállítást berendező Gärtner Petra, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum munkatársa tájékoztatott a berendezés menetéről, a tárgyakról, a kastély stílusáról.

A beszédek után a megnyitón résztvevők megtekinthették a Győry család emlékei című kiállítást, majd a Perkátai Kínai Központ Nonprofit Kft. munkatársai hűsítővel fogadták a vendégeket.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!