Hírek

2015.06.11. 16:25

A Bartók Béla utcai gyilkosság gyanúsítottja előzetesben – a drog csak következmény

Dunaújváros - Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság a Bartók Béla utcai gyilkosság gyanúsítottját.

Pekarek János

A Bartók Béla utca 10-ben még június 5-én történt, de csak június 9-én felfedezett emberölés ügyében kérdezgettük a házban és a környéken élőket.

A lapunknak névtelen nyilatkozó környékbeliek szerint a K. család átlagos életvitelűnek lenne mondható – ha felnőtt fiúk, a 33 éves Attila nem lett volna olyan, amilyen. Az évek óta munka nélkül lévő férfi egyesek szerint drogozott, mások szerint alkoholista volt, ismét mások szerint egyszerre űzte mindkét szenvedélyt. Ehhez szüleitől szerzett pénzt. Néhány hónapja édesanyja betegség következtében meghalt.

Akár ezért, akár másért, az apa, az 58 éves későbbi áldozat és fia között egyre gyakoribbakká váltak a viták, a veszekedések. Az emberölést is egy ilyen szóváltás előzte meg, bár nem találtunk olyan embert, aki ennek fültanúja lett volna.

Egy kép a rendőrségi helyszínelésről a Bartók Béla utcából

Úgy tudjuk, a vita, sőt veszekedés hevében a fiú felkapott egy baltát (egy városi lakásban?), és értesüléseink szerint többször fejbevágta vele apját. Majd a tett felfedezéséig úgy élt a holttest mellett, úgy jött ment a lakásban, mintha mi sem történt volna.

Mindenesetre, amikor a szomszédok a földszinti lakásból terjengő bűz miatt június 9-én értesítették a rendőrséget, a fiú éppen nem volt otthon. A rendőrök hiába kopogtak: ezért hívták a tűzoltókat, ajtót nyitni.

A helyszíni szemlét és a nyomozást a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói kezdték el. Javában tartott a helyszínelés, amikor feltűnt a ház előtt K. Attila, és egy darabig figyelte a házban ténykedő rendőröket. A szomszédok felfigyeltek rá, és szóltak a rendőröknek: erre a fiú elszaladt.

Németh Zsolt kriminológus

Úgy látszik azonban, hogy nem sok esélyt adott magának, mivel híreink szerint mintegy másfél óra múltán bement a rendőrkapitányságra, és föladta magát. Még aznap éjjel részletes beismerő vallomást tett.

Kiss Z. Edward, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője nem kívánt nyilatkozni az esetről.

A Fejér Megyei Főügyészség azonban csütörtökön közleményt adott ki, s ebben nagyrészt megerősítette értesüléseinket. Eszerint „a Fejér Megyei Főügyészség indítványozta annak a 33 éves dunaújvárosi férfinak az előzetes letartóztatását, aki a nyomozás adatai szerint 2015. június 5. és június 9. között kábítószerfogyasztást követően közös lakásukban egy szekercével több alkalommal megütötte a fején édesapját, aki ennek következtében elhunyt. A Székesfehérvári Járásbíróság nyomozati bírája június 11-én elrendelte a gyanúsított letartóztatását. A döntés jogerős."

Megkérdeztük lapunk korábbi szakértőjét, Németh Zsolt kriminológust, mi a véleménye az ügyről? A szakértő szerint furcsa, hogy egy-két nap múltán kijelentik a hatóságok: a gyanúsított drogozott. Ezt csak alapos szakértői vizsgálat igazolhatja. Az ilyen gyors, sokszor meggondolatlan kijelentések nagyon megnehezítik a sok drogozó fiatallal való kommunikációt, az ő társadalomba való visszavezetésüket. Németh Zsolt szerint nagyon ritka, hogy valaki egyszerre alkoholizál és drogozik. Hozzátette: jó lenne megérteni, mi miért történt. Ezzel nem menteni akarja a menthetetlen tettet – viszont csak az okok feltárása után tudná a társadalom valahogy kezelni az ilyen problémákat. Semmiképpen sem hatósági eszközökkel. A fiatalember nem azért ölt, mert drogozott: a drog következménye volt annak, hogy valami nem volt rendben az életében. A büntetés szükséges, de önmagában semmit nem old meg: ilyen esetek szinte bárhol, bármikor megtörténhetnek, jegyezte meg Németh Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!