Hírek

2014.08.11. 09:50

A gyógyításra esküdtek fel

Dunaújváros – A dunaújvárosi háziorvosok egyesületet hoztak létre évekkel ezelőtt – amikor vállalkozók lettek –, hogy egységesen tudjanak fellépni.

Körmendi Erzsébet

Az ember úgy gondolja, a háziorvosoknak nincs szükségük érdekvédelemre, mert köztiszteletben állnak, szakmailag és emberileg egyaránt elismeri őket a társadalom. Ettől függetlenül hasznos az egyesületbe tömörülés, hiszen annak keretében folyamatosan tájékoztatják egymást a jogszabályi és szakmai változásokról, egységesen léphetnek fel, kérhetnek segítséget, támogatást, azért, hogy a betegellátás a lehető legjobb legyen a városban.

Dr. Varsányi Mária vizsgálja a kis Lilient az Alkotás utcában lévő gyermek háziorvosi rendelőben. Fotó: Ónodi Zoltán

Megtudtuk viszont a dunaújvárosi háziorvosok képviselőitől: számos problémával kell megbirkózni a gyógyító munka mellett. Dr. Radványi Rezső felnőtt háziorvos elmondta például, hogy nagyon magas náluk az életkor, sokan nyugdíj mellett praktizálnak, vagy éppen nyugdíjhoz közel állnak. Szükségük lenne fiatalokra, de a kezdő orvosok körében nem vonzó a körzet. Az OEP-től kapott pénzből ugyanis nehezen lehet fenntartani egy rendelőt, biztosítani a folyamatos ellátást. Szomorú, de tény: a felnőtt körzetekben hat orvos dolgozik nyugdíjkor után, a többiek is a hatvanhoz közelítenek, és mindössze hatan vannak közöttük ötven év alattiak. Tárt karokkal várják a fiatalokat! De a praxis eladását szinte már reménytelennek látják: a hetven-hetvenöt évesen gyógyítók boldogan adnák át a stafétát, ám ugyanolyan károsultjai a jelen helyzetnek, mint a fiatalok, akiknek nincs pénzük a praxis megvásárlására. Régen a kórházból mentek ki orvosok a körzetekbe, de ma már nem vállalják fel, mert nem éri meg.

– A város önkormányzata lehetőségeihez mérten támogatja az alapellátást. Reméljük ez csábító erővel bír, ha majd egyik vagy másik nyugdíjas nem bírja a munkát – hangsúlyozta Radványi Rezső.

A Dunaújvárosi Vállalkozó Háziorvosok Egyesületének elnökei, dr. Schukkert Éva és dr. Révész Gertrúd ugyanis az önkormányzathoz fordultak segítségért, és a közgyűlés döntése szerint a helyi gyermek és felnőtt háziorvosok hat hónapon keresztül, júliustól decemberig támogatást kapnak a működéshez. Az elengedhetetlenül szükséges dolgokra (például a számítógéppark fejlesztésére, festésre) használják fel a támogatást.

A gyermek háziorvosok körében az életkorfa kedvezőbb, mint a felnőtteknél, bár náluk is akadnak gondok, derült ki dr. Varsányi Mária gyermek háziorvos szavaiból:

– Tíz gyermekkörzet helyett szeptembertől már csak kilenc lesz. Dr. Simon Zsuzsanna praxisát felosztjuk egymás között. Dr. Kókány Ágnes is nyugdíjba vonul szeptemberben, az ő körzetét viszont dr. Makkai Noémi átveszi, aki a kórházból jön ki, ambiciózus fiatal szakember, reméljük marad is a háziorvosi területen.

Varsányi Mária, dr. Radványi Rezső és dr. Schukkert Éva. Fotó: Ónodi Zoltán

A kórházban többet lehet keresni, mint a körzetben. A vállalkozó háziorvosnak ki kell termelnie a rezsiköltségét, ami nem kis feladat. Varsányi doktornő példája nem túl vidám. Az Alkotás utcában lévő hatalmas rendelőkomplexumban dolgozik, ahol nem ritka az egy rendelőre vetített havi 70 ezer forintos fűtésszámla télen. Hiszen nemcsak a rendelő van, hanem a hatalmas várócsarnok is, amit szintén fűteni, világítani kell. Az orvosokra pedig, mivel vállalkozóként dolgoznak, nem vonatkozik a rezsicsökkentés: nekik a teljes számlát kell kifizetniük. Az Alkotás utcai rendelő lassan kongani fog az ürességtől. Dr. Szabó Ignácnak új helyen alakít ki rendelőt az önkormányzat, és a gyermekorvos, Simon doktornő is onnan megy nyugdíjba szeptemberben. A praxisa pedig nem kellett senkinek. A Római körúton is hatalmas a rendelő, ott is hasonlóak a költséggondok.

– A kormány próbálja rendezni az egészségügyben dolgozók helyzetét. Háziorvosként például mi is kaptunk bérekre keretet, de még mindig nagyon le vagyunk maradva a kórházhoz képest. Nagyon köszönjük az önkormányzat segítségét, ami nagyon sokat jelent nekünk hat hónapon keresztül. Bízunk abban, hogy a városvezetők méltányolják a munkánkat, és segítségünkre lesznek a jövőben is a városi alapellátás eddigi, jó színvonalának megtartásában – tette hozzá Schukkert Éva felnőtt háziorvos, a Dunaújvárosi Vállalkozó Háziorvosok Egyesületének egyik elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!