Hírek

2017.04.26. 18:00

A gyűjtőakció tovább tart Pecsét István javára!

Könyvet érdemes írni arról a társadalmi összefogásról, jóakaratról, szervezőkészségről és mindenekelőtt arról a lankadatlan élniakarásról, ami Pecsét Istvánt és az ő gyógyításának ügyét jellemzi!

Pekarek János

A fiatalember ügye ismét reményteljesen alakul: egészségi állapota szerint visszautazhat Kínába, gyógyulni. De kell még más is...

Pecsét István, lapunk és a város, valamint a városkörnyék támogatottja: jól van!

Ezt azért érdemes leszögezni minden egyes alkalommal, amikor írunk róla, mert a súlyos betegségben szenvedő, alig harmincéves fiatalember állapotában bármikor bekövetkezhet valamilyen változás - amit egyáltalán nem kívánunk, s amit eddig szerencsére csak pozitív irányban tapasztaltunk.

Istvánról, aki még mindig itthon, Magyarországon gyógyul, régi olvasóink és sorsának rutinos figyelemmel követői tudják, hogy tizenöt éves kora óta szenved Crohn-betegségben, ami a bélrendszer nyálkahártyájának gyulladásos betegsége.

Emiatt kellett három éve májátültetésen átesnie - s ezen, amúgy is kockázatos műtét közben vették észre orvosai, hogy rákos daganatok alakultak ki mája körül.

Hosszú és fájdalmas kezeléssorozat után derült ki, hogy Európában már nincs olyan orvosi beavatkozás, amivel segíthetnének rajta: nagyjából a csoda és saját szervezetének tűrőképessége határozza meg a sorsát.

A csoda pedig olyan formában következett be, hogy István rábukkant egy olyan gyógyító eljárásra, a kriosebészetre, amelyet csak Kínában és az Egyesült államokban végeznek, s ami még reményt adott neki.

Ahhoz viszont, hogy ezt igénybe vehesse, legalább tízmillió forintra volt, azaz lett volna szüksége...

S itt kezdődött az igazi csoda: olvasóink, a város és a városkörnyék lakói, vállalkozásai, Dunaújváros önkormányzata összefogtak, és több hónapos gyűjtőakcióval összeadták a pénzt: kijuttatták Istvánt Kínába - ahol tavaly mintegy fél éves kezeléssel három daganatából kettőt eltüntettek, egyet jelentősen összezsugorítottak, igaz, hogy nem a kriosebészeti eljárással, hanem más kezelésekkel. Viszont megindult ott átültetett májának kilökődése, ezért ősszel haza kellett jönnie.

Magyar orvosai szerint most már olyan állapotban, hogy visszautazhat, folytatni a sikeresnek ítélt kezelést. Tegnap már kínai vízumát intézte ehhez, sikerrel.

Azonban még mintegy 2-2,5 millió forintja hiányzik a kínai kezeléshez, ami a tervek szerint újabb fél évig tartana. A gyűjtőakció tehát tovább folytatódik.

A Dunaújvárosi Hírlap által kezdeményezett városi gyermekrajzverseny alkotásainak megvásárlásából összegyűlt 107.000 forintnyi összeget Várkonyi Zsolt főszerkesztő adta át Cserna Gábor polgármesternek, aki a Dunaújvárosiak Életéért Közalapítvány kuratóriuma elnökeként vette át az adományt. A polgármester elmondta, a jövőben is szívesen állnak az ilyen jótékonysági események mellé

Amikor megismertem Istvánt, egy bizakodó, közvetlen emberre találtam . Az egyetemet ő is Miskolcon végezte, így könnyen szót értettünk egymással. Bár nem egy korosztály vagyunk, mégis sokat beszélgettünk. Bevallom őszintén először nem tudtam mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy ilyen súlyos betegségben szenved. Szíven ütött az, amikor azt mondta még huszonnyolc évesen, hogy harmincéves szeretne lenni. Márciusban ünnepelte a születésnapját. Újra Kínába készül. Megvan az esélye arra, hogy meggyógyuljon.

És ez hatalmas dolog: orvosilag, emberileg, minden szempontból! Segítsük őt továbbra is a Dunaújvárosiak Életéért Közalapítványon keresztül is!

Várkonyi Zsolt

Még mintegy 2-2,5 millió forintja hiányzik a kínai kezeléshez

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!