Hírek

2014.06.17. 14:20

Az Év Pedagógusa Mezőfalván: Troppert Mária

Mezőfalva - Felnőttként érzett rá a hagyományőrzés fontosságára a településen az Év Pedagógusának választott tanár.

Horváth László

Már hagyomány, hogy minden tanítási év végén szavaznak az oktatási intézmények dolgozói, hogy az elmúlt időszakban ki teljesített közülük a legjobban. Az idén Molnárné Troppert Mária német tanárra esett a választás. A kitüntetett nemcsak pedagógiai munkájáról ismert a faluban, hanem közösségi emberként is tisztelik. Munka közben, naplózáráskor beszélt lapunknak szülőkről, gyökerekről, hivatásról.

Molnárné Troppert Mária osztálynapló-írás közben

- Régi mezőfalvi sváb családban láttam meg a napvilágot. A szüleim köztiszteletben álló, földműveléssel, gazdálkodással foglalkozó emberek voltak. Szívesen adakoztak. Ha akadt egy kis félretett pénzük, akkor abból harang, vagy egy kápolna is kikerült a falu javára. Családomban erős hagyományként élt a sváb kultúra, melyből magam is sokat merítettem. Sajnos, a történelem viharai a mezőfalvi németeket sem kímélte! Nekem azért nem tanították a sváb nyelvet, mert az 1950-es években nem lehetett baj nélkül németül beszélni, és még érteni sem. Így óvtak a szüleim! Csak később, tanító koromban éreztem, hogy az ősök tiszteletére el kell sajátítanom a nyelvet. A tanító hajlamom a gyerekkorból ered. Sokat játszottunk az akkori táncdalfesztivál mintájára, gyerekeket szerveztem a képzeletbeli műsorba.

Az általános után a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium következett. Az érettségi után a magyar-történelem szakra az első próbálkozásra nem sikerült bejutnom, ezért két évig óvodában kaptam képesítés nélküli állást. Munka mellett megjött a kedvem az óvónőképzéshez, el is végeztem Kecskeméten. Első fiam születése után jöttem rá, nagyobb gyerekekkel szeretnék foglalkozni. Az iskolában szintén képesítés nélkül kezdtem, történelem, orosz és ének tanításával. A rendszerváltás idején, a második gyermekem születése után, a gyes idején kezdtem németet tanulni. Ekkor képezték át az orosztanárokat német tanárokká. Váradi Sándor akkori igazgató segítségével kialakult a mezőfalvi iskola német nemzetiségi profilja, melyhez szorosan kapcsolódott az általam végzett sváb hagyományápolás és kutatás is. Helyi képviselőként és a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökeként sok programot szervezek, ahol generációk ismerkedhetnek a település történelmével, szokásaival.

- Az a legfontosabb, hogy tiszta legyen az ember lelkiismerete, de jólesik, ha ezt kívülről is észreveszik.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!