Hírek

2016.01.14. 14:08

A hajadományozó tündér - Különösen a kislányok gyógyulását akadályozza a kezelésekkel járó kopaszság

Dunaújváros - Hosszú haját beteg gyermekeknek adta egy Ausztriában élő öt és féléves magyar kislány, akinek szülei dunaújvárosi kötődéssel rendelkeznek.

L. Mészáros Irma

A haj az emberi külső egyik fontos eleme, kinézetünk meghatározó tényezője. Első látásra sokszor a dús haj, a frizura alapján ítélünk szépnek valakit. A mesevilágban élő hercegnőknek, azaz a kislányoknak különösen fontos. Nem könnyű megválni egy éveken át növesztett hajtól. De Simon Szabina úgy döntött, rövidebb hajat szeretne.

- A szívem szakadt meg a gondolatra, hogy megszabaduljunk a hajától. Aztán arra gondoltam, hogy egy ilyen akció nem lehet öncélú. Kell, hogy legyen valami értelme. Ekkor jutott eszembe a hajadományozás lehetősége - meséli történetüket az édesanya, a dunaföldvári gyökerű Simonné Horváth Ágnes, aki korábban a Dunaújvárosi Nevelési Tanácsadó pszichológusa volt. Dunaújvárosi származású férjével és két gyermekével 2013 óta egy tiroli kisvárosban élnek.

- Szabina haja a megszületésétől fogva az ékessége volt - folytatja Ágnes. - Még csak hathetes lehetett, mikor már kis csatokat tettünk a sűrű hajba. Aztán csak nőtt, nőtt neki. Vigyáztak rá, ápolták. A kislány élvezte a hosszú hajat, szerette a fésülködést. Egy nap közölte, rövid hajat szeretne. Megbeszélték, ha mindenképpen azt akarja, hogy levágják, akkor beteg gyerekeknek lehet adni, hogy parókát készítsenek belőle. Azonnal beleegyezett.

- Kétszer álltam neki, mire harmadszorra sikerült magam rávenni, hogy átvágjam a copfját. Nem volt egyszerű. De talán ezzel valóban segíteni tudunk egy kicsit. A haj majd visszanő - teszi hozzá az édesanya a korábbi fotót nézegetve.

Simon Szabina kezében levágott copfja, amivel másokon segíthet. Fotó: amatőr felvétel

A Simon család a Verein Haarfee (Hajtündér) egyesületnek címezte azt a csomagot, amelybe a vaskos copfot tették. Ez a nonprofit cég olyan gyermekeken segít, akik valamilyen sorscsapás során elveszítették a hajukat. A rákbetegségben vagy égési sérülést követően nemcsak a testi fájdalmakkal kell szembenézniük a gyermekeknek és szüleiknek, hanem azzal a ténnyel, hogy eltűnt a hajuk. Ezek a gyerekek sokszor elveszítik önértékelésüket, hiszen a kopaszság miatt kortársaik esetleg csúfolják vagy kirekesztik őket. Az adományozott copfból a gyermek méretére készítenek parókát. Mivel ez természetes hajból van, nem ordít messziről, hogy paróka, s nem is okoz bőrirritációt, mint a műhajból készültek. Ez a projekt több országban is eredményesen működik, évente kétszáz-négyszáz gyermeknek segítenek világszerte.

Magyarországon, ahol minden évben közel háromszáz új daganatos gyermeket diagnosztizálnak, az Együtt a Daganatos gyermekekért Alapítvány kínálja ezt a lehetőséget. Évente 500-550 gyermek több hónapon át tartó kezelése során - különösen a kislányok gyógyulását akadályozza az a lelki trauma, amelyet a hajuk elvesztése okoz. A „Neked egy tincs, neki nagy kincs!" elnevezésű program célja, hogy a lányok valódi hajból készült parókát viselhessenek mindaddig, amíg a saját hajuk újra kinő.

A Simon családban a hajvágás ötlete Szabinától jött, de az adományozásé az édesanyától.

- Arra gondoltam - mondja a fiatalasszony, - ha nekem olyan nehezemre esik ezt a hajzuhatagot levágni, vajon mit éreznek azok a szülők, akik kézhez kapják a rák diagnózisát, vagy épp végignézik, ahogy a gyermek szenved, s a terápia során elveszíti a haját. Nekünk csak egy copfnyi haj, mely lassan, de visszanő. Másnak viszont segítség. Pénzt adományozni viszonylag könnyű. De ekkora hajat adni nem tud bárki. Ha ezt meg tudjuk tenni, akkor miért ne tennénk.

Az egyik földvári barát a kislány új fotóját nézegetve azt üzeni Szabinának: „Valaki nagyon boldog lesz a te szépséges hajaddal, egy beteg kislány, akinek így lesz szép frizurája! Te pedig gyönyörű vagy így, rövidebb hajjal is!"

Egy rokon meg maga lepődik meg a legjobban saját kislánya kérdésén: Én is odaadhatom?

- Hihetetlen a gyerekek érzéke és együtt érző képessége! Csodálom őket! - teszi hozzá a sógornő, Simon Rita.

A cselekvő együttérzés, a jótékonykodás tán bele van kódolva a gyermekekbe, de még inkább tanulják - szüleiktől, környezetüktől. Ezért fontos a példa.

Mert az igazi hercegnők, a valódi királylányok így születnek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!