Hírek

2013.10.13. 12:40

Az Év Menedzsere gobelineket készít stresszoldásra

Dunaújváros - A HÍD Egyesület Dunaújvárosi Marketing klubjának legutóbbi vendége az ISD Dunaferr Zrt. 2012. Év Menedzsere díjával kitüntetett Csik Józsefné nyugállományú személyzeti igazgató volt.

Szente Tünde

A fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő klub elnöke, Mészáros Géza vezette a beszélgetést a Dózsa Mozi Centrum Galéria Jazz klubjában. Az október 10-i baráti hangulatú összejövetelen a díjazott őszintén mesélt szakmai pályájának és magánéletének főbb állomásairól.

Csik Józsefné, Manyi még annak a generációnak a tagja, amely attól a vállalattól ment nyugdíjba, ahol a pályáját kezdte. A munka és a magánélet összeegyeztethetőségét vallja negyvenhárom év munkaviszony és negyven házasságban töltött év után. A Hideghengermű hőkezelő üzemében váltóműszakos operátorként kezdte pályafutását, 23 évet személyzeti területen dolgozott, onnan ment nyugdíjba, mint személyzeti igazgató. A Dunaferr Acélművek Kft. megalakulásakor szociálpolitikai főmunkatárs, később személyzeti igazgató lett. Mindig csapatban szeretett dolgozni, nyugdíjba vonulásával a kollégái hiányoznak leginkább.

A kép bal oldalán Mészáros Géza, a HÍD marketing klubjának vezetője, jobbról a második Csik Józsefné (Fotó: Szente Tünde)

A beszélgetés során megkerülhetetlen téma volt a létszámleépítés az ISD Dunaferr Zrt.-nél: - Amikor rendben zajlanak a termelési folyamatok, akkor úgy tűnik, hogy a létszámban vannak még tartalékok, amikor pedig problémák merülnek föl, gyakran éppen ez bizonyul kevésnek. A szellemi vonalon a duplikációkból adódik felesleg. Az viszont már, hogy ki kerül ki adott munkaterületről, nem a személyzetis feladata, hanem a közvetlen munkáltatói jogkört gyakorlóé. Az ő kezdeményezésére dolgozták ki még 1995-ban a vállalati teljesítményértékelési rendszert, amely ma is alapját képezi a személyzeti munkának.

A szakszervezeti bizottság nőfelelőseként szerzett tapasztalatainak hasznát látta a későbbiek során, már személyzeti igazgatóként a nők közötti konfliktusok kezelése bevált módszerének bizonyult, hogy a kollégákat a különböző feladatok elvégzésének megfelelően cserélte. A munkájából adódó stressz oldásának mikéntjére elmondta, hogy kikapcsolják a sportversenyek, a családi és baráti programok, nagy beszélgetések, valamint a gobelinkészítés. Hatvanadik születésnapjára barátai, kollégái a munkáiból gobelin kiállítást rendeztek az MMK-ban.

Pályája legnehezebb időszaka az volt, amikor kicsik voltak a gyerekek: - Háttér nélkül nem ment volna, a család jóban, rosszban mögöttem állt. Csik Józsefné két lány és egy fiú édesanyja, férjével négy unoka teszi teljessé életüket.

- Éld meg az életed feleségként, anyaként, nagymamaként, barátként, s dolgozd fel a négy évtizedes vasműs időszakod! - gondolattal köszönte meg Mészáros Géza a Marketing klub vendégének a beszélgetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!