Hírek

2013.01.24. 19:30

A harmonika varázsereje

Dunaújváros – Aki az utóbbi két évtizedben hangversenyen, kiállításon, nemzetiségi találkozón, színházban megfordult, az bizonyára már találkozott Mészáros Melindával és harmonikájával. A zenepedagógus.

Szabó Szabolcs

„Sokáig éltem én is kisebbségben, ezért úgy érzem, kötelességem játszani az itt élő nemzetiségeknek is”

Bő fél órája ülünk ámulva Mészáros Melinda zenepedagógus dolgozószobájában, és azon kapjuk magunkat, hogy barátságba keveredünk a harmonika hangszerrel. Mindezt csak elméletben, mert se hallásunk, se tehetségünk, de a friss Pro Cultura Intercisae díjas tanárnő úgy fűz egybe harmonika-gyorstalpalóján zenetörténeti ismereteket és hangszerbemutatót, hogy úgy érezzük, nincs menekvés... A harmonika a hangszerek királya, királynője – kinek, mi tetszik. Bizonyára így lehetnek azok a diákok, akik a mosolygós pedagógus hívó szavára a harmonikázás rejtelmeivel kezdenek el ismerkedni. Nincsenek is kevesen, és hosszú évek megsüvegelendő tehetséggondozását mutatja, hogy a szoba fala tele van a tanítványok által bezsebelt hazai és külföldi nívódíjakkal, elismerésekkel, diplomákkal, tanúsítványokkal. Mindezt a városi kulturális élet egyenesen a Magyar Közlöny szerkesztőségének köszönheti!

Amikor ugyanis az Óbecsén (a mai Szerbia területén található, részben magyarajkú városban) született, az Újvidéki Művészeti Akadémia szolfézs tanszakán végzett ifjú tanárnő férjével a délszláv háború elől áttelepült az anyaországba, akkor a közlönyben épp´ azt olvashatták: Dunaújvárosban harmonika tanárt keresnek. Hát megtalálták! Mészáros Melinda 1992 óta él itt és 1997 óta vezeti a Sándor Frigyes Zeneiskola harmonika zenekarát. Éppen olyan kiváló eredményességi mutatóval, mint teszik azt az általa nevelt és tanított diákok. A Magyar Kultúra Napján a város legmagasabb kulturális elismerésével kitüntetett zenepedagógus remek menedzser is. Négy éve az önkormányzat segítségét kérte a zeneiskola egy drága, ám a minőségi munkához elengedhetetlen harmonika megvásárlásához. A bizottsági ülésen meggyőzte a döntnököket, a hangszeren azóta is tanulnak a diákok.

– Ez volt az első igazi városi elismerésem. Megbíztak bennem – mondja Mészáros Melinda, aki biztosan nem a véletlen kegyéből vette kézbe élete első harmonikáját. A sors jóval előbb, már családi alapon dönthetett, hiszen édesanyja és nagynénje is e csodálatos hangszer kiváló művelője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!