Hírek

2014.02.18. 16:35

Még nem lehet géppel menni a földekre

Dunaújváros - - A határban jelenleg csend van! - kezdte lapunknak hagyományos mezőgazdasági állapotjelentését Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. vezetője.

Pekarek János

A képen látható régi szárítója helyett újat épít Venyimi úti telephelyén a Pentele Zrt.

- A határban jelenleg csend van! - kezdte lapunknak hagyományos mezőgazdasági állapotjelentését Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. vezetője.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem történik semmi. A talajra ugyan nem lehet rámenni a hétvégi, hételeji esőzések miatt, amikor is mintegy negyven milliméternyi csapadék hullott a környéken ám ennek ellenére a föld vízháztartásának kívánt állapotához még további esőzések szükségesek.

Szerencsére, ami eddig esett, az be is szivárgott a földbe, lévén hogy a talaj az enyhe idő miatt nincs megfagyva.

Ha a határban nem is, de a gépállomásokon javában tart a munka, a gépek előkészítése.

- Igyekszünk minden berendezést úgy felkészíteni a szezonra, hogy később, már a munka közben ne kelljen hozzányúlni! - fogalmazott Márkli.

Mivel nem volt kemény tél, a kártevők és kórokozók is jól átteleltek, sőt, felszaporodtak - jegyezte meg a gazdaság vezetője.

Ráadásul az eddig használt talajfertőtlenítő és csávázó szerek némely hatóanyaga nagyarányú méhpusztulást okozott, ezért az unió betiltotta használatukat. Így egyre nehezebb hatásos és használható növényvédő szereket találni, mondta Márkli János. A piacon lévők beszerzése plusz költséget és több munkát is jelent.

- Van rá esély, hogy a kártevők károsítani fogják a kikelőfélben lévő kultúrnövényeket - vélekedett a szakember.

Az már most is látszik, hogy a gombabetegségek megtelepedtek az őszi vetésű árpán, ezért ott minél gyorsabb beavatkozásra lesz szükség, amint erre a földek állapota lehetőséget ad. Az őszi búzát pedig a különben is jó fagytűrő gyomok támadhatják meg, ezért a korai gyomirtásra is gondolni kell! Ez is plusz idő és munkaművelet...

- A természet mintegy két hónappal jár a naptár szerint megszokott időhöz képest! - szögezte le Márkli. A határ olyan képet mutat, mint amilyet március végén szokott. Ennek következtében a fejtrágyát is minél hamarabb ki kell szórnunk a földekre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!