Hírek

2014.10.08. 17:05

A Himnuszt érezni kell! Lezsák Sándor a múltról és a néphimnuszról

Dunaújváros - Lezsák Sándor a magyar Országgyűlés alelnöke tartott előadást szerdán az Intercisa Múzeumban.

Balla Tibor

A politikus, tanár, költőt Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója köszöntötte a vendég, Galambos Dénes országgyűlési képviselő mellett, feltéve a kérdést, 1987. szeptember 27-ének estéjén, a Lakiteleki találkozó végén félt-e. Az alelnök elmesélte, hogyan rejtette egyik helyről a másikra az est felvételeit tartalmazó kazettákat, hogy végül Nagyréven egy pincelejáróba falazzák be.

Lezsák Sándor gyakorlott előadó

Az előadásnak a Himnusz kívülről, belülről címet adta. Ennek kapcsán elmesélte élete egyik meghatározó élményét, amikor a Madách Imre Gimnáziumban Muraközy Gyula egy magyarórán helyettesítve feltette a kérdést, tudják-e a Hymnuszt. Mivel a válasz az volt, hogy igen, kívülről, az újabb kérdés már úgy hangzott: És belülről? Akkor értette meg, hogy a Himnuszt érezni kell, belülről. Ez a gondolat határozta meg állítása szerint későbbi közéleti és irodalmi munkásságát. Az előadás végén Galambos Dénes a választásokon való részvételre buzdított.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!