Hírek

2015.05.08. 13:53

A híres festőművészre, Pentelei Molnár Jánosra emlékeztek

Dunaújváros – Színvonalas műsorral, koszorúzással tisztelegtek a penteleiek a híres művész, Pentelei Molnár János művészete, emléke előtt.

Körmendi Erzsébet

Pentelei Molnár János 137 évvel ezelőtt született. Ebből az alkalomból a Pentele Hagyományőrző Egyesület vezetője, Szabó Tamás köszöntötte a megemlékezésen résztvevő civil szervezeti képviselőket, magánszemélyeket, a Pentelei Molnár János Szakképző Iskola igazgatóját, Könyves Ágnest és diákjait, akik szép műsorral tették még ünnepélyesebbé az évfordulós eseményt.

A Pentele Baráti Kör képviseletében Parádi György helyezte el a tiszteletadás koszorúját
Fotó: Zsedrovits Enikő

A Pentelei Molnár János Szakképző Iskola diákjai szavaltak, énekeltek, majd Könyves Ágnes igazgató mondta el ünnepi gondolatait. Megtudhatták az emlékezésre egybegyűltek, hogy a Pentele szívében lévő iskolájuknak joga, sőt kötelesség ápolni a hagyományokat, tisztelegni helyi nagyjaink - például az iskola névadója előtt. Elmondta Pentelei Molnár Jánosról, hogy nehéz sorsú családból származott, folyton küzdeniük kellett a megélhetésért. Kis gyermekkora óta vonzódott a képzőművészethez, mégis gyakorlatias pályát kellett választania. Először a tengerészeti akadémia, majd az építőipari iskola, és végül a hivatali világ lélekölő munkáját végezte. De nem ez volt a hivatása. A művészet elhívta őt, és otthagyva az anyagi biztonságot, fordított egyet élete kerekén. Persze szerencséje is volt, hiszen házassága révén kikerülhetett a szegénységből, és feleségével együtt megvalósíthatta álmait. Világlátott és szakmailag érett mesterként térhetett haza Münchenből, Párizsból, és hamarosan hazájában is elismert festőművésszé vált. „Az emberek nagy része kifelé, a világnak él” - mondta Pentelei. A mai korban ez még inkább jellemző: elfelejtünk önmagunkra figyelni, elvesztjük a kapcsolatot hitünkkel, belső világunkkal. - Forduljanak befelé, figyeljenek önmagukra, találják meg azt a belső békét, amit Pentelei is megtalált az alkotás során! - zárta gondolatait Könyves Ágnes.

A Pentelei Kék Nefelejcs Népdalkör csodálatos dalcsokorral tette meghitté a megemlékezést a résztvevők közül sokan együtt énekelték a népdalokat a kórussal. Végül a Pentele Baráti Kör, a iskola képviselője, a penteleiek virágot, koszorút helyeztek el az emléktáblánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!