Hírek

2017.01.20. 17:28

A hó nélküli fagy kára

Dunaújváros - Ilyenkor kényszercsend van a mezőgazdaságban, mondta szakértőnk, de a gazdák azért izgulnak.

Pekarek János

- Változatos hangulatot kelt az időjárás mostanában a mezőgazdászok körében - mondta Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője lapunk érdeklődésére pénteken.

- Hat éve nem volt komoly tél mifelénk - mondta Márkli. - Ez valamelyest előnyére válik a gazdáknak, mivel a talajban lárva alakjában telelő kártevők közül sok elpusztul, mint a kukoricabogár vagy a barkó lárvái. Azonban a harlekin-katicák és a poloskák tömegei maradhatnak meg.

Legalább öt-tízcentis hólepelre lenne szükség a földeken Fotó: Vmeteo

A hó nélküli fagyok azonban gyakorlatilag tönkretették a kukorica-betakarítás elhúzódása miatt későn vetett növényeket. Ezek vagy eltűntek, vagy szenvednek. Számukra legalább öt-tízcentis hó lett volna a jó, hogy alatta szépen fejlődjenek. - Most kiderül, mennyire igazak a vetőmag-kereskedő cégek állításai, hogy az ő termékeik fagyállóak! - jegyezte meg kesernyésen az ügyvezető.

Hozzátette: hamarosan, február végén el kell kezdeni a fejtrágyázást, addigra kiderül, mire számíthatnak a gazdák tavasszal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!