Hírek

2015.07.24. 14:17

A hőség viharokat hozhat - Legyünk óvatosak a meleggel!

Dunaújváros - Bármikor jöhet vihar, zivatar, de nem biztos, hogy a város is kap belőle. Legyünk óvatosak a meleggel!

Pekarek János

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság jelentése szerint csütörtökön több fakidőléshez riasztották a tűzoltókat. Mezőfalván négyméteres meggyfa, majd attól száz méterre egy diófa is az útra dőlt a viharos erejű szél miatt. Rácalmás belterületén egy fa előbb elektromos vezetékre, majd az úttestre zuhant. Innen nem messze kettéhasadt egy fa, amely a gyalogos forgalmat veszélyeztette. Pálhalmán egy legalább hat méter hosszú, tíz centiméter átmérőjű faág zuhant villanyvezetékre, majd úttestre.

A hőségriadó változatlanul érvényben van. Különösen, hogy a napi legmagasabb hőmérsékletek ugyanabban a tartományban mozognak, mint eddig, ám a levegő páratartalma sokkal magasabb lesz, mint a korábbi napokban. Vagyis: párás, trópusi meleg várható, amit még nehezebb elviselni, mint a száraz, tüzelő hőséget.

Ezzel együtt változatlanul érvényesek az alapszabályok. Ha lehet, ne menjünk napra (sőt: utcára se!) délelőtt tizenegy és délután három óra között. Az utcán tartózkodáshoz vegyünk könnyű, szellős, bő ruhát. Ügyeljünk arra, hogy ez a ruha testfelületünk minél nagyobb részét takarja! Gondoljunk arra, hogy a sivatagi népek soha nem követték a modern európai divatot, vagyis nem tették ki a napnak meztelen végtagjaikat. A kalap, sapka, kendő, a napszemüveg nélkülözhetetlen!

Sándor Benett Gábor a mostanság létezhető legjobb helyen, a szabad strand vizében pénteken délután. Jó neki... Fotó: Zsedrovits Enikő

Csakúgy mellőzhetetlen a víz. Senki ne induljon el fél óránál hosszabb útra (se gyalog, se kerékpárral, se autóval, különösen ne tömegközlekedéssel) legalább egy liternyi, hűtött ivóvíz, (lehetőleg cukormentes) üdítő nélkül. Útjainkat úgy tervezzük meg, hogy rendszeres időközönként be tudjunk olyan helyekre, ahol légkondicionált, hűvös a levegő: bevásárló központokba, középületekbe. A dunaújvárosi polgármesteri hivatal toronyépületének földszintjén lévő dísztermet külön erre a célra nyitották meg a közönség előtt. A hivatal mosdóiban műanyagpoharakkal biztosítják az ivóvizet.

Ezeken a helyeken gondoskodjunk ivóvíz-tartalékaink utántöltéséről is. Dunaújvárosban a hőség elleni védekezésképpen folyamatosan locsolóautó járja a közutakat, ezzel hűsítve az aszfaltot: a víz azonban hamar elpárolog.

A legjobb időtöltés ilyenkor a a strandolás. A természetes vizek azonban ma már nagyon melegek: a Balaton például huszonkilenc-harmincegy fokos. Felüdülést tehát csak viszonylag adnak. Jobb a folyóvizekben, még jobb az uszodákban hűsölni. Szabadtéri medencékben azonban ugyanúgy gondoskodni kell a napsugárzás elleni védelemről, mint az utcán. Tehát: sapka, kalap, napszemüveg. Fokozottan ajánlott a medencékben, strandokon a napvédő krémek alkalmazása.

Aki munkája, elfoglaltsága, anyagi lehetőségei miatt nem teheti meg, hogy szabadságot vegyen ki, strandra menjen, az is ügyeljen a vízutánpótlásra, a napsugárzás elleni védelemre, a pihenőidőkre. A munkáltatónak erről jogszabály szerint gondoskodnia kell.

A lakásban figyeljünk arra, hogy a napsugárzásnak kitett oldalakon napközben tartsuk zárva az ablakokat, húzzuk le a redőnyt, függönyt. Csak éjszaka vagy kora reggel nyissunk ablakot, szellőztetni. Figyelem: a héten éjjel kettőkor is még harminckét fokot mutatott a hőmérő egy panellakásban! A ventillátor használata ajánlott, azonban arra is gondolnunk kell, hogy testfelületünkről sok vizet párologtat el, tehát így is fennáll a kiszáradás veszélye. Használata mindazonáltal ajánlott. A légkondival azonban bánjunk óvatosan...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!