Hírek

2014.05.05. 18:00

A hősi halottakért szóltak a szirénák

Kettős megemlékezést tartottak hétfőn a dunaújvárosi tűzoltólaktanyában, a védőszent és a hősi halottak emlékére.

Gallai Péter

Délelőtt elsőként az épületben található Szent Flórián szobornál tartottak koszorúzást, majd nem sokkal később az országos megemlékezéshez kapcsolódóan a hősi halottak emlékére szóltak a szirénák és tisztelgett az állomány – ekkor avatták fel Budapesten az emlékművet.

A szolgálatteljesítés közben elhunyt bajtársakra emlékeztek (Fotó: Ónodi Zoltán)

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság épületénél hétfőn ünnepélyesen avatták fel a katasztrófavédelem és jogelőd szervezetek hősi halottainak emlékére állított emlékművet. Az írásos emlékek 1861 és napjaink között százhuszonnégy hősi halottat tartanak nyilván. A rendezvényen a főigazgatóság, a megyei igazgatóságok, tűzoltó-parancsnokságok vezetői, a társ- és rendvédelmi szervek, szakmai szövetségek képviselői, a hősi halottak hozzátartozói előtt dr. Bakondi György altábornagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató mondott köszöntőt. Az altábornagy hiánypótlónak nevezte az emlékművet, hiszen mint mondta, eddig nem állított ilyen módon emléket a szervezet a hősi halottainak, legyenek önkéntesek vagy hivatásosok Bár százhuszonnégy hőst tártak fel a múzeum munkatársai, ennél többen lehettek, akik szolgálatteljesítés közben adták életüket mondta a főigazgató, ezért a százhuszonötödik hősi halott szimbolizálja az ismeretleneket. Bakondi ünnepnek nevezte a hétfőt, amikor országszerte kiálltak a szertárakból a tűzoltófecskendők és szirénájuk hangjával idézték fel a hősi halottak emlékét. Ezt tettek Fejér megye valamennyi tűzoltóparancsnokságán, így Dunaújvárosban is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!