Hírek

2013.06.21. 19:43

A játék mindenkin segíthet

Sikerrel debütált a Bartók színházban az I. Országos Börtönszínházi Találkozó. Fogvatartottak, büntetés-végrehajtási dolgozók és pedagógusok közös munkája volt.

Szabó Szabolcs

Nem tudhatjuk, pontosan mit is várt az I. Börtönszínházi Találkozótól annak ötletgazdája, Balázs Péter, a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka, ám láthatóan elégedetten tekintett körbe a kétnapos találkozó záróeseményén.

Pénteken este hat óra magasságában egy különös csapat vette birtokba a Bartók színpadát. Fogvatartottak, büntetés-végrehajtási dolgozók és szigorú tekintettű parancsnokok mosolyogtak egymásra - érezhetően és láthatóan nem kényszerből.

Ugyanis, a börtönszínházi találkozó sikeresen debütált és teljes mértékben át tudta adni üzenetét az elítélteknek,  és remélhetően közönségének is. Miszerint: játékkal fűszerezett kemény munkával igen is lehetséges az újrakezdés.

Vastaps honorálta a nézőtéren a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjainak Borbála című szatíráját, amelyet e színházi találkozóra készítettek a Bernátkúti és a Mélykúti Alegységek lakói. Két nap alatt összesen hat előadást láthatott a közönség (Fotó: Lázár Zsolt)

A szervezők már a találkozó kezdetén hangsúlyozták, hogy az itt bemutatott kis darabok a börtön falain belül működő drámapedagógiai foglalkozásokon készültek. Legfőbb céljuk, hogy a közös játék és tanulás során az elítéltek jobban megismerhessék önmagukat és majd kikerülve, a szabad életben, már jó és hasznos döntéseket hozzanak.

Péntek délután ismét három társulat mutatkozhatott be a színpadon. A tiszalöki börtön elítéltjei Mesteremberek címmel adtak elő egy részletet Shakespeare Szenivánéji álom című darabjából. Az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyintézet (IMEI) csapata Arany János Családi kör című versét dolgozta fel, a pálhalmai büntetés-végrehajtási intézet elítéltjei pedig egy humoros darabbal, Somogyi Ottó Borbála Kocsmája című művével jelentkeztek.  A Pogány Judit színművész vezette zsűri a legjobb forgatókönyvért járó díjat a Társak című darabért az állampusztai intézet társulatának adta át.

A legjobb rendezés díját a Baráti Kör című darabért az IMEI alkotógárdája kapta. A legjobb előadásért járó elismerést pedig a tiszalökiek Mesteremberek-je kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!