Hírek

2017.08.04. 14:30

A jogász válaszol: Kézbesítési vélelem

A postai úton megküldött hivatalos iratokat a kézbesítés megkísérlésének napján kézbesítettnek kell tekinteni, ha a címzett az átvételt megtagadta.

DH-információ

A bíróság a kézbesítési vélelem beálltát nem állapítja meg, ha a kézbesítés helyettes átvevő részére történt meg és a helyettes átvevő az ellenérdekű fél volt.

A kézbesítési vélelem akkor áll be, ha a címzett az átvételt megtagadta, a kézbesítés megkísérlésének napján kézbesítettnek kell tekinteni az iratot, ha pedig a feladóhoz postai "nem kereste" jelzéssel érkezik vissza a címzettől a küldemény, akkor az iratot a postai kézbesítés második megkísérlésének napját követő ötödik munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni, tehát elindulnak a határidők (ellentmondási, fellebbezési, nyilatkozattételi határidők).

Különösen a fizetési meghagyásos eljárások esetében fontos, hogy a levelek átvételre kerüljenek, hiszen a fizetési meghagyás ellen 15 naptári napja van a kötelezettnek, hogy ellentmondással éljen a követeléssel szemben, amennyiben nem jogos a követelés. Ha ezt nem teszi meg, akkor a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik, és ugyanúgy végrehajtható, mint a bírósági ítélet. Ha viszont az ellentmondás határidőben érkezik, akkor a jogosulton a sor, le kell rónia a peres eljárás illetékét, elő kell adnia részletesen a tényállást, csatolnia kell a bizonyítékokat, és a fizetési meghagyásos eljárás perré alakul.

DR. UNGER ZSOLT
ügyvéd

Van lehetőség a kézbesítési vélelem megdöntésére. Ilyen, ha a kézbesítés nem volt szabályszerű, vagy a címzett önhibáján kívüli okból nem tudta átvenni a levelet. Ebben az esetben két határidőt vesznek figyelembe. Szubjektív határidő a tudomásszerzéstől számított 15 nap, objektív határidő a 6 hónap a vélelem beállásától.

Fontos megjegyezni, hogy önhibának számít az, ha a címzett értesítés ellenére nem veszi fel a postán a levelet, vagy ha a lakcíme a nyilvántartásokban nem valós.

Ha szabálytalan kézbesítésre hivatkozunk, és megalapozott, a kézbesítés minden jogkövetkezménye hatálytalan, a kézbesítést és az utána megtett eljárási cselekményeket meg kell ismételni, ha szükséges. Ha az önhiba hiányára hivatkozik alappal, csak a kézbesítést kell megismételni.

Nagyon fontos, hogy minden esetben vegyük át a hivatalos leveleket, mert akkor van lehetőség a benne foglaltakra érdemben megtenni a szükséges lépéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!