Hírek

2013.09.04. 05:25

A jóktól jót tanulni...

„Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díjjal jutalmaztak 437 kiváló pedagógust, köztük két mezőfalvit is.

Horváth László

A nemzetközi szintű elismerésnek is tekinthető díjazás kitüntetettjei augusztus 28-án vehették át okleveleiket Hoffmann Rózsa közoktatásért felelős államtitkártól a budapesti Nemzeti Színházban. A „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díj 2013 tavasza óta biztosít lehetőséget a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző hazai és határon túli pedagógusok elismerésére. A díj elnevezése a Bonis bona discere, vagyis „Jótól jót tanulni” latin közmondásból származik.

A tanévkezdés előtti napokban kiváló versenyfelkészítő, kiváló tehetséggondozó és kiváló tehetségsegítő kategóriában osztottak díjakat a kiemelkedően jó munkát végző pedagógusoknak. Mezőfalváról ketten is meghívást kaptak a díjkiosztóra, ahol ünnepélyes keretek között vehették át az elismerést jelentő okleveleket. Kiváló tehetséggondozó díjat kapott Hajas Györgyné, és kiváló tehetségsegítő díjban részesült Nyulasiné Lakos Angéla.

Mezőfalván hivatalos formában három éve folyik tehetséggondozás, amihez a két díjazott pedagógusnak el kellett végeznie a mesterképzőt, és mint tehetségfejlesztő tanár folytathatták a tevékenységet. Mára akkreditált tehetségpontként működik az intézmény. 

Hajas Györgyné kiváló tehetséggondozó elmondta, hogy egy évtizedes munka előzte meg a mostani eredményeket. Az eltelt időszak alatt sokan szereztek nyelvvizsgát, és még többen részesültek abban a közösségi élményben, amit a német nyelvoktatás és a hozzá kapcsolódó versenyek jelentettek. Ezt a munkát csak elhivatottságból lehet csinálni, ahol fáradtságot nem ismerve, mindig készülni kell valamilyen versenyre.

Nyulasiné Lakos Angéla és Hajas Györgyné a rangos elismerést tartja a kezében (Fotó: Horváth László)


Évről-évre első helyen végeztek az Osztrák Intézet által kiírt „OLIMA” német nyelvű színi előadássorozatokban, ahol a részt vevő gyerekek nemcsak a nyelvtudásukat fejleszthették, hanem a felkészülés során sok más területen is kibontakoztathatták tehetségüket.Szintén díjazott Nyulasiné Lakos Angéla, aki kiváló tehetségsegítő elismerésben részesült.

A népi éneket tanító és a művészeti oktatásért felelős vezető kifejtette, hogy a tehetséggondozás rendkívül összetett folyamat, ami már kisgyermekkorban elkezdődhet. Sok minden elfedheti és gátolhatja, mint például a szociális hátrány, magatartászavar, és egyéb tényező. Mindezek lefejtegetése után ott marad a tehetség, amiből még mindig nem biztos, hogy művész, vagy valódi érték születik.

Ha tudatos tehetséggondozás folyik egy intézményben, akkor lépésről lépésre, együttműködve a szülőkkel, pedagógusokkal és más szervezetekkel szép eredményeket érhetnek el. 

Természetesen ehhez a munkához hozzátartozik egy nagyon mély és bensőséges kapcsolat, amely a diák és a pedagógus között alakul ki, óriási lendületet adva a pedagógusnak is a további folytatáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!