Hírek

2016.12.08. 18:55

A jövő környezetvédői: a diákok elméleti és gyakorlati tudásukat is bizonyították

Dunaújváros - Lassan két évtizede minden évben megrendezik a Lorántffy iskolában a környezetvédelmi vetélkedőt. A csütörtöki versenyen a városi csapatok mellett két környékbeli iskola is képviseltette magát.

Balla Tibor

A Zöldülj! elnevezésű környezetvédelmi vetélkedőn 21 hetedik, nyolcadik osztályos diák - köztük egy apostagi és egy baracsi csapat - elméleti és gyakorlati feladatokat kapott.

Az elméleti feladatlapot Baranyi Hajnalka, a vegyipari és környezetvédelmi szakmacsoport szaktanára állította össze. Egyebek között olyan kérdésekre kellett megtalálniuk a választ, amilyenre a valós életben is szükség van, például, hogy a benzines vagy az elektromos autó, a tömegközlekedés vagy a saját gépjármű, a vízi vagy a vasúti szállítás, a légi vagy a közúti közlekedés kedvezőbb-e a környezetvédelem szempontjából. De meg kellett határozniuk különböző anyagok - szén-monoxid, kén-dioxid, freongáz, szén-dioxid - tulajdonságait is, hogyan hatnak az emberi szervezetre, az üvegházhatásra, és hogyan keletkeznek.

Olyan tudásukról kellett számot adniuk, mint hogy a klímaváltozás során milyen módosulás tapasztalható a gleccserekben, a hőmérsékletben vagy az időjárásban, de a hulladékkezeléssel kapcsolatos felkészültségükre is szükség volt, és nem csak az elméleti feladatoknál. Ugyanis a gyakorlati feladatok között szerepelt olyan is (s ez már egyéni feladat volt), amikor az eléjük tett anyagokról meg kellett állapítaniuk Németh Tibor vezetésével, vajon mehet-e a komposztálóba avagy sem. Ezek után arról is számot kellett adniuk, tudják-e egyáltalán, mire és hogyan használható fel a komposzt. A felismerést nagyban segítette, hogy a Lorántffy tanműhelyének udvarán az iskola egy komposztálót működtet.

A versenyt végül Kállai Soma, a Dózsa iskola tanulója nyerte. Második helyezett a gárdonyis Dezső Cintia lett, a harmadik helyen a szintén dózsás Borsodi Zselyke végzett. Könyvjutalom és öko-ajándék várta őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!