Hírek

2015.02.27. 16:15

A kapitányság szakemberei közbiztonsági fórumon tájékoztattak és válaszoltak a kérdésekre

Dunaújváros - Közbiztonsági fórumon tájékoztattak és tájékozódtak a rendőrkapitányság vezetői, a térség önkormányzati képviselői csütörtökön este a Rudas kollégiumban. A Római gondjairól, teendőkről volt szó.

Körmendi Erzsébet

Cserni Béla képviselő, a közbiztonsági bizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket, és vezette a fórumot, ahol képviselőtársai, Gál Roland és Lőrinczi Konrád, valamint Nagy Zoltán, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság vezetője, Osváth Péter bűnmegelőzési alosztályvezető, Ongai Gábor kmb alosztályvezető, Hegedűs László, a Római körút körzeti megbízottja válaszolt a felmerülő kérdésekre. Előtte a bizottsági elnök elmondta: a városrész rehabilitációs programjának fenntarthatósági időszakában – az elkövetkező öt évben a kapitányság partnerként vállalta a körzet biztonságának fenntartását, a fejlesztések megóvását. Javítja a lakók biztonságérzetét a most felszerelt öt térfigyelő kamera is.

Osváth Péter, Cserni Béla, Nagy Zoltán, Lőrinczi Konrád és Gál Roland – válaszoltak a Rómain lakók kérdéseire, felvetéseire. Fotó: Ady Géza

Osváth Péter részletezte a vállalásaikat. Markánsan növelték a közterületi jelenlétet az építkezés kezdete óta, érzékeltetésül: 800-1500 órában teljesítettek többletszolgálatot a Rómain. Bűnmegelőzési és áldozatvédelmi ajánlásokat, tanácsokat tartalmazó színes kiadványt készítettek, amelyet eljuttatnak a lakásokba. A városrész három általános iskolájában és a Rudasban képzéseket, megelőzési előadásokat tartanak az osztályoknak. Találkozókat szerveznek a városrészben élőkkel, amelyeken számos visszajelzést kapnak, mit tehetnének azért, hogy még jobban érezzék magukat a városrészükben. A szépkorúaknak külön is szerveznek találkozókat. – Számottevően csökkent a bűncselekmények száma, mióta gyakrabban járőröznek a Rómain – tette hozzá Osváth Péter.

Hágen István: a közbiztonság állampolgári fegyelem kérdése is.

Nagy Zoltán kapitány kiemelte: a bűnmegelőzésre helyezik a hangsúlyt, és az eddiginél barátságosabb hozzáállással szeretnék elnyerni az állampolgárok bizalmát, hogy az emberek bátran szólítsák meg a rendőrt az utcán. A járőrözést fontosnak tartja a kapitányságvezető, mert visszatartja az elkövetőket a bűncselekményektől. Mivel a Római az egyik legsűrűbben lakott városrésze Európának, egyesével nem tudnak elbeszélgetni mindenkivel, ezért hasznosak a fórumok.

Szabó Gyula ablaka alatt hajnalig dorbézolnak kocsmajárók.

Cserni Béla a résztvevők és a civil szervezetek figyelmébe ajánlotta a most elkészült nonprofit szolgáltató házat, amit volt APEH-iroda helyén alakítottak ki, hogy helyszíne legyen a közösségek, szervezetek, fiatalok rendezvényeinek. A lakók ott tudják majd elérni Hegedűs László körzeti megbízottat is, az irodáját nemsokára kialakítják. Ugyanakkor a kapitány is felhívta a figyelmet arra, hogy a körzeti megbízott szerteágazó feladatot lát el – a 112-es segélykérőt hívják, ha bármilyen baj van. A kmb-st akkor keressék, ha valamilyen tapasztalatot, javaslatot, kérést szeretnének megosztani vele. Többen hangsúlyozták: a polgárőröknek nagyon sokat köszönhetnek.

Sulák Péter szerint az utcai árusokra is oda kellene figyelni.

A fórumon résztvevők számos problémát felvetettek. Szabó Gyula szeretné, ha a kmb-s többet tartózkodna az irodájában, több gyalogos rendőr lenne az utcákon. Hágen István az állampolgári fegyelemre hívta fel a figyelmet, Sulák Péter élesebben fogalmazott: „a fejekben kellene rendet tenni", mert a kétmilliárdos beruházást már most elkezdték megrongálni. Szó volt a járdára felhajtó járművekről, a kutyasétáltatásról, a vendéglátóhelyek, garázsbüfék problematikájáról, a kábítószer terjesztőkről, a térfigyelő kamerák elhelyezéséről, a család nevelő szerepéről és még számos közbiztonsági kérdésről, ami foglalkoztatja a Rómain lakókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!