Hírek

2016.12.07. 17:55

A karácsonyi bevásárlás nagyon könnyen rémálommá válhat

Dunaújváros - A karácsonyi ünnepek sajnálatos velejárója, hogy rendszerint tumultusban vásárolunk, a lakás pedig átmeneti időre ajándékraktárrá változik. Mindkettő járhat veszélyekkel is.

Balla Tibor

A rendőrségi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az ünnepi bevásárlással együtt járó karácsonyi forgatag vonzza a bűnözőket is, akik megpróbálják kihasználni az emberek esetleges figyelmetlenségét, netán könnyelműségét. A zseblopásokat az adventi időszakban jellemzően zsúfolt helyeken követik el. Ilyenek a karácsonyi vásárok, a tömegközlekedési eszközök, a piacok és az áruházak. Jellemzően itt követik el az alkalmi lopásra specializálódott tolvajok a legtöbb bűncselekményt. Az ünnepi készülődés zavartalansága érdekében a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai megyeszerte kiemelt figyelmet fordítanak a figyelemfelhívásra, az értékek megóvására, ezzel is elősegítve, hogy minél kevesebben váljanak bűncselekmények áldozataivá, és a boldog karácsonyból ne bosszús, szomorú ünnep legyen.

A karácsonyi vásárokban is érdemes vigyázni, ilyenkor megszaporodik a zsebtolvajlások száma Fotó: Zsedrovits Enikő

Erre az időszakra nemcsak azok készülnek, akik szeretteiknek igyekeznek örömet szerezni, hanem azok is készülnek a szezonra , akiknek mások pénzére fáj a foguk. Ezért nem árt az óvatosság! A készpénzzel, pénzkivétellel is nagyon óvatosnak kell lenni! Akadnak, akik figyelik a készpénzfelvevő helyeket. Látván, hogy nagy összeget veszünk ki, a nyomunkba eredhetnek, és máris veszélyben vagyunk. A plázatolvajok hasonlóan cselekszenek. Az üzletben kilesik, ki akar nagy értékű ajándékot vásárolni. Ha nincs nála elég pénz, és elindul az automatához, ők is vele tartanak. Jó megoldásnak tűnik, ha kártyával vásárolunk, ahol csak lehet.

A vásárba igyekvők lehetőleg a táskájukat ne a hátukon, vagy a vállukon hordják, hanem tartsák maguk előtt . A pénztárcákat sem szabad kéznél hagyni, nem túl védett hely a kabát külső zsebe, vagy a nadrágok farzsebe sem. A zsebtolvajok mellett a zsebmetszők is komoly veszélyt jelentenek ilyenkor, akik jellemzően munkamegosztásban tevékenykednek. Egyikük a figyelmünket tereli el, a másik, a fedező eltakarja a tolvaj kezét, valamint zsebeit. A jelző , feladata, hogy kiszűrje a tömegből, ha valaki figyelik őket, és végül az értékmentő , aki a lopást követően eltünteti a helyszínről a lopott tárgyakat. A rendőrség adatai szerint ilyenkor vidéken megjelennek az utazó bűnözők, az autópályák és utak mellett pedig a trükkös tolvajok is.

Ám nemcsak a vásártereken, áruházakban rejt veszélyt az ünnep, hanem az otthonokban is, állítja Takács Titusz Tivadar, a Tolna-Őr Vagyonvédelmi Kft. ügyvezetője. Ilyenkor egy csomó értéket felhalmozunk a lakásban, de a karácsonyi ünnepekre jellemzően elkezdődik egyfajta vándorlás, amikor utazunk rokontól rokonig, az értékek pedig őrizetlenül maradnak. Ezt pedig tudják a betörők is. A szakember azt javasolja, hogy legalább ne hagyjuk elöl az értékeket, hiszen az elkövető a lehető legrövidebb időn belül távozni szeretne a helyszínről. A teljes biztonságot persze a riasztó, vagy a távfelügyelettel kombinált riasztó jelenti, esetleg a bizonyítékok érdekében egy kamerarendszer sem árthat. A riasztó felhívja a környezet figyelmét, hogy valami történik, de arra vagy reagál valaki, vagy nem.

A másik otthoni veszélyforrást az esetleges tűz, vagy a felgyülemlett szén-monoxid okozhatja. A szén-monoxid-érzékelő is hatékonyabb a riasztóval kombinálva, hiszen ha baj van, nem mindegy, reagál-e a jelzésre valaki. Sokan csak a mécsest és a gyertyát gondolják a tűzveszély forrásának, ám az olcsó karácsonyfaizzók is okozhatnak tüzet. Érdemes olyan helyen vásárolni, ahol a garanciát érvényesíteni lehet, tehát később is utolérhető az eladó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!