Hírek

2017.06.11. 18:05

Új keresztet szenteltek fel szombaton délelőtt a Mária zarándokút kulcsi szakaszán

Közép-Európa legjelentősebb zarándokútvonalaként emlegetik a Mária-utat, amelynek észak-déli szakaszán található Kulcs település is, ahol szombaton közel száz résztvevő jelenlétében Bozai Márton plébános szentelt fel egy új keresztet.

Szabó Szabolcs

Kulcsi polgárok példaértékű összefogásának eredményeként egy új kereszttel gyarapodott a Mária út észak-déli szakaszának zarándokútvonala. A lelki és spirituális vonatkozások mellett a helyiek és a település vezetői is bíznak abban, hogy a már említett kereszt és a hozzá kapcsolódó turisztikai fejlesztéseknek köszönhetően Kulcs egyre inkább vonzó célpont lesz a zarándokok és a turisták számára egyaránt.

Bozai Márton plébános atya szentelte fel az Arany János utcában felállított keresztet
Fotó: Zs. E.

A keresztszentelés köré egy igazán ünnepélyes és lélekemelő műsort is szerveztek a keresztállítás kezdeményezői, támogatói. Az Arany János utcában, a Siba család portáján kialakított zarándokállomáshoz több mint tíz településről érkeztek hívők szombaton.

A hivatalos program előtt Jobb Gyula, Kulcs polgármestere lapunknak elmondta, a település lakóinak közösségépítő munkáját jól példázza ez a kereszt, amely igazi értéket képvisel.

 

- Évekkel ezelőtt elindítottunk egy fejlesztési programot, amelynek két fontos pillére van. Egyrészt a kulcsi polgárok és közösségek támogatása, a másik pedig, hogy kiaknázzuk azokat a turisztikai és egyéb lehetőségeket, amelyek sokak számára vonzóvá tehetnek minket. Szeretnénk, ha a jövőben ide érkező zarándokok jól éreznék itt magukat, és akár több napot is eltöltenének, megismerve az itt élőket, azokat az értékeinket, amelyekre méltán lehetünk büszkék.

Több településről is érkeztek zarándokok a szombati keresztszentelésre
Fotó: Zs. E.

Zsiros Mária, a keresztállítás egyi kezdeményezője és támogatója a DH-nak arról is beszélt, hogy sokak régi álma valósult meg szombaton. A keresztszenteléshez kapcsolódó rendezvény a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, majd az adonyi Lélekmentő Kórus műsorát hallgathatták meg a jelenlévők. Dr. Galambos Dénes, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében kifejtette, a keresztény értékek megtartó erőt jelent a magyarság számára. Ezen értékek megvédésre, ápolására pedig hatalmas szükség van a jelenlegi világpolitikai helyzetben. A képviselő arról szólt, hogy a kormány által támogatott és segített Duna menti turizmus beindulásával remélhetően sok ezren fognak végighaladni a Mária út észak-déli szakaszán is, ez pedig hatalmas lehetőséget jelentett Kulcs, valamint a térség kistelepülései számára is. Ennek érdekében azonban összefogásra és közös, összehangolt cselekvésre van szükség.

A zarándokút új keresztjét Bozai Márton plébános szentelte fel, az ünnepség a közös énekléssel zárult, majd bemutatták a Kulcsi Kistérségi Egészségközpont új természetgyógyászati részlegét.

FEL IS FRISSÜLHETNEK A ZARÁNDOKOK

A Mária út a Kárpát-medence Mária-kegyhelyeit köti össze. Két fő ága keresztet formáz, ami jelképezi alapvető üzenetét: a keresztény értékek megőrzését, az emberi találkozások megélését - hangzott el a szombati ünnepségen. A keresztszentelés után a Kulcsi Kistérségi Egészségközpontba várták a résztvevőket. Itt Jobb Gyula polgármester mutatta be a Mária úthoz kapcsolódó egyik turisztikai fejlesztést: az egészségközpontban kialakított természetgyógyászati részleget. Az itt elérhető szolgáltatások főként a Mária úton végighaladó zarándokokat igyekszik kiszolgálni, ám természetesen nyitottak a nagyközönség felé is. Zsiros Mária a DH-nak elmondta: A központban elérhetőek a rekreációt segítő kenőcsök, szappanok, gyógyteák, amelyek a zarándoklat során kimerült szervezet felfrissülését szolgálják. A közeljövőben további turisztikai fejlesztés is megvalósul majd a településen - ismertették az egészségközpontban rendezett eseményen.

ÖSSZEFOGÁSSAL

A zarándokturizmus komoly lehetőségeket tartogat a térség számára. Fontos, hogy a települések együttműködjenek a siker érdekében, összehangolják a fejlesztéseket. A keresztállítás lelki és spirituális vonatkozásban is különlesen fontos, ám vallási hovatartozás nélkül is értéket képvisel, csakúgy mint a Mária út, amelyet remélhetően egyre többen keresnek majd fel a következő években - mondta el dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő.

"EZT NEM LEHET ELMESÉLNI"

Visky György zarándok, lelki vezető a Mária út kiváló ismerője. Az idei csíksomlyói pünkösdi búcsú előtt 900 kilométert tett meg 40 nap alatt, útját Ráckevén kezdte a csíksomlyói búcsúig. Ezt a zarándokútvonalat eddig már hét alkalommal teljesítette. A szombati keresztszentelési ünnepségen Visky György rövid beszédében mindenkit arra buzdított, hogy bátran vágjanak neki a zarándokútnak, haladjanak végig egyénileg vagy csoportosan a Mária út egy-egy szakaszán, amely különleges lelki és spirituális élményeket, felismeréseket tartogat a zarándokoknak. Visky emlékeztetett arra is, hogy nem szabad megijedni a zarándokutak fizikai megpróbáltatásaitól, hiszen az idei csíksomlyói negyven napos zarándoklatukat egy 78 éves úr is teljesítette. - Ezt nem lehet elmondani, ezt meg kell tapasztalni és beépíteni az életébe. Mindenkinek szívből ajánlom, hogy vegyen részt egy zarándoklaton - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!