Új keresztet szenteltek fel szombaton délelőtt a Mária zarándokút kulcsi szakaszán

2017. június 12., 10:00 szerző: Szabó Szabolcs fotós: Zsedrovits Enikő
komment
Közép-Európa legjelentősebb zarándokútvonalaként emlegetik a Mária-utat, amelynek észak-déli szakaszán található Kulcs település is, ahol szombaton közel száz résztvevő jelenlétében Bozai Márton plébános szentelt fel egy új keresztet.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Kulcsi polgárok példaértékű összefogásának eredményeként egy új kereszttel gyarapodott a Mária út észak-déli szakaszának zarándokútvonala. A lelki és spirituális vonatkozások mellett a helyiek és a település vezetői is bíznak abban, hogy a már említett kereszt és a hozzá kapcsolódó turisztikai fejlesztéseknek köszönhetően Kulcs egyre inkább vonzó célpont lesz a zarándokok és a turisták számára egyaránt.

Bozai Márton plébános atya szentelte fel az Arany János utcában felállított keresztet
Fotó: Zs. E.

A keresztszentelés köré egy igazán ünnepélyes és lélekemelő műsort is szerveztek a keresztállítás kezdeményezői, támogatói. Az Arany János utcában, a Siba család portáján kialakított zarándokállomáshoz több mint tíz településről érkeztek hívők szombaton.

A hivatalos program előtt Jobb Gyula, Kulcs polgármestere lapunknak elmondta, a település lakóinak közösségépítő munkáját jól példázza ez a kereszt, amely igazi értéket képvisel.

 

- Évekkel ezelőtt elindítottunk egy fejlesztési programot, amelynek két fontos pillére van. Egyrészt a kulcsi polgárok és közösségek támogatása, a másik pedig, hogy kiaknázzuk azokat a turisztikai és egyéb lehetőségeket, amelyek sokak számára vonzóvá tehetnek minket. Szeretnénk, ha a jövőben ide érkező zarándokok jól éreznék itt magukat, és akár több napot is eltöltenének, megismerve az itt élőket, azokat az értékeinket, amelyekre méltán lehetünk büszkék.

Több településről is érkeztek zarándokok a szombati keresztszentelésre
Fotó: Zs. E.

Zsiros Mária, a keresztállítás egyi kezdeményezője és támogatója a DH-nak arról is beszélt, hogy sokak régi álma valósult meg szombaton. A keresztszenteléshez kapcsolódó rendezvény a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, majd az adonyi Lélekmentő Kórus műsorát hallgathatták meg a jelenlévők. Dr. Galambos Dénes, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében kifejtette, a keresztény értékek megtartó erőt jelent a magyarság számára. Ezen értékek megvédésre, ápolására pedig hatalmas szükség van a jelenlegi világpolitikai helyzetben. A képviselő arról szólt, hogy a kormány által támogatott és segített Duna menti turizmus beindulásával remélhetően sok ezren fognak végighaladni a Mária út észak-déli szakaszán is, ez pedig hatalmas lehetőséget jelentett Kulcs, valamint a térség kistelepülései számára is. Ennek érdekében azonban összefogásra és közös, összehangolt cselekvésre van szükség.

A zarándokút új keresztjét Bozai Márton plébános szentelte fel, az ünnepség a közös énekléssel zárult, majd bemutatták a Kulcsi Kistérségi Egészségközpont új természetgyógyászati részlegét.

FEL IS FRISSÜLHETNEK A ZARÁNDOKOK

A Mária út a Kárpát-medence Mária-kegyhelyeit köti össze. Két fő ága keresztet formáz, ami jelképezi alapvető üzenetét: a keresztény értékek megőrzését, az emberi találkozások megélését - hangzott el a szombati ünnepségen. A keresztszentelés után a Kulcsi Kistérségi Egészségközpontba várták a résztvevőket. Itt Jobb Gyula polgármester mutatta be a Mária úthoz kapcsolódó egyik turisztikai fejlesztést: az egészségközpontban kialakított természetgyógyászati részleget. Az itt elérhető szolgáltatások főként a Mária úton végighaladó zarándokokat igyekszik kiszolgálni, ám természetesen nyitottak a nagyközönség felé is. Zsiros Mária a DH-nak elmondta: A központban elérhetőek a rekreációt segítő kenőcsök, szappanok, gyógyteák, amelyek a zarándoklat során kimerült szervezet felfrissülését szolgálják. A közeljövőben további turisztikai fejlesztés is megvalósul majd a településen - ismertették az egészségközpontban rendezett eseményen.

ÖSSZEFOGÁSSAL

A zarándokturizmus komoly lehetőségeket tartogat a térség számára. Fontos, hogy a települések együttműködjenek a siker érdekében, összehangolják a fejlesztéseket. A keresztállítás lelki és spirituális vonatkozásban is különlesen fontos, ám vallási hovatartozás nélkül is értéket képvisel, csakúgy mint a Mária út, amelyet remélhetően egyre többen keresnek majd fel a következő években - mondta el dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő.

"EZT NEM LEHET ELMESÉLNI"

Visky György zarándok, lelki vezető a Mária út kiváló ismerője. Az idei csíksomlyói pünkösdi búcsú előtt 900 kilométert tett meg 40 nap alatt, útját Ráckevén kezdte a csíksomlyói búcsúig. Ezt a zarándokútvonalat eddig már hét alkalommal teljesítette. A szombati keresztszentelési ünnepségen Visky György rövid beszédében mindenkit arra buzdított, hogy bátran vágjanak neki a zarándokútnak, haladjanak végig egyénileg vagy csoportosan a Mária út egy-egy szakaszán, amely különleges lelki és spirituális élményeket, felismeréseket tartogat a zarándokoknak. Visky emlékeztetett arra is, hogy nem szabad megijedni a zarándokutak fizikai megpróbáltatásaitól, hiszen az idei csíksomlyói negyven napos zarándoklatukat egy 78 éves úr is teljesítette. - Ezt nem lehet elmondani, ezt meg kell tapasztalni és beépíteni az életébe. Mindenkinek szívből ajánlom, hogy vegyen részt egy zarándoklaton - tette hozzá.

Szabó Szabolcs

2017. június 12., 10:00 szerző: Szabó Szabolcs fotós: Zsedrovits Enikő

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...