Hírek

2013.05.24. 17:05

Kiállításon a Kerlang család kincsei

Előszállás - A Kerlangok első rendű emberek - summázta véleményét idősebb Bognár Istvánné a Kerlang család kincsei című kiállítás megnyitóján a művelődési házban, pénteken.

Körmendi Erzsébet

Azt gondolná az ember, hogy a nagyszülei esküvői fotói, az évek alatt összegyűlt kézimunkák, az örökségül hagyott háztartási eszközök csak számára értékesek.  A Kerlang család kincseiből nyílt tárlat azonban bizonyság arra, hogy  faluhelyen egészen más értékrendszerek működnek: a nagyszülőkről készült fotó nemcsak a gyerekek, unokák szívének kedves, hanem a közös  élmények miatt másoknak is, mert a szomszédot,  a diáktársat ábrázolja.

A Kerlang család kincseiből nyílt tárlat Előszálláson (Fotó: Lázár Zsolt)

Kerlang Feri nagyapja vitt haza annak idején, amikor kislányként elbóklásztam a laposban, annyira belefeledkeztem a pipacs és búzavirág szedésébe, hogy észre sem vettem hol járok... -  idősebb Bognár Istvánnéban  ez az évtizedekkel ezelőtti  kedvesség idéződött fel a Kerlang nagyszülők fotója láttán.

Minden vendég elragadtatással beszélt a kiállított tárgyakról. Szeretettel vették szemügyre a régi  1860-ból való  éjjeli lámpát, az egykori használati tárgyakat. A tárlat másik sarkában pedig azokat a faragott, esztergált apróságokat, amelyek  a férj, Kerlang Ferenc alkotásai.

- A vihar kidöntötte a Czifrakert kétszáz éves fáját, és kaptam belőle egy darabot. Abból készült ez a fényképtartó - mutatja. A felesége, Nusi mama  bébi ruhái és más kézimunkái is szemet gyönyörködtetőek. A Pécsen élő lánya által készített tusrajzok csodásak visszaadják  az anya novelláinak hangulatát. A legidősebb lány, Szántóné Kerlang Krisztina azt mondja: - Olyan a kiállítás, amilyennek anyu megálmodta. Tisztelem a szüleimet mindezért. Ezek az emlékeink - a mi életünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!