Hírek

2015.11.26. 20:01

A kétkezi munka elismerése

Dunaújváros – Megalakulásának huszonötödik évfordulóját ünnepelte csütörtökön a Vállalkozók Ipartestülete. Ebből az alkalomból elismeréseket adtak át tagjaiknak és bemutatták a jubileumra készült könyvet is.

Gallai Péter

Az Intercisa Múzeumban rendezett összejövetel előtt Farkas Lajos igazgató – amolyan felvezetésként – tárlatvezetést tartott a Tito kiállításon, majd Horváth József, a Vállalkozók Ipartestületének elnöke köszöntötte a megjelenteket, a meghívottakat, a települések polgármestereit. Az eseményt megtisztelte Králik Gyula, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamra elnöke, valamint Dávid Lajos, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke is. Horváth József beszédében felidézte a szervezet múltját, majd kiemelte, hogy a negyedszázada alakult ipartestületnek a kezdetektől fogva nemcsak dunaújvárosi, hanem a környező települések vállalkozói is tagjai. Az önkormányzatok a kezdetektől segítették és támogatták a szervezet munkáját. Nagyon nagy eredmény volt, hogy a Piac téri szolgáltatóházban saját központot építettek.

– Mindezt saját erőből, egyetlen fillér állami támogatás nélkül alakítottuk ki és számtalan szakmai tanfolyamot, valamint amíg hozzánk tartozott, mestervizsgát szerveztünk – mondta és hangsúlyozta az elnök, és hozzátette, példás a helyi iparkamarával való együttműködésük is. – Megállunk most emlékezni, értékelni, de elsősorban mégis erőt meríteni a múltból az újabb évtizedekhez. Együtt azokkal, akik ennek részesei, kezdeményezői voltak. Iparosok, vállalkozók voltak és lesznek a jövőben is, így lesznek közös dolgaink, lesz igény a közösségi életre is – hangsúlyozta, majd köszönetet mondott mindenkinek, aki az elmúlt huszonöt évben a szervezetért dolgozott. Közülük Bálint Zoltánnénak és Fülöp Ilonának, a testület titkárának és egyben ügyvezetőjének ajándékot adott át, majd az alábbi idézettel zárta: A mesterség tisztelete, az iparos becsülete.

Ezt követően Farkas Lajos tartott előadást az intézményben tartott kézműves és játszóházi foglalkozásokról, őt Fülöp Ilona követte, aki hangsúlyozta: egy évforduló mindig alkalom arra is, hogy elismerjék azoknak a munkáját, akik hosszú ideje magas színvonalon dolgoznak.

– Tagságunk döntő többségét olyanok alkotják, akik évtizedek óta sikeresen gyakorolják vállalkozásukat. Szeretnénk, ha a most átadott oklevelek a kétkezi munka elismerését és megbecsülését is szolgálnák, nemcsak a vállalkozói társadalom, hanem a fiatalok előtt is – fogalmazott köszöntőjében, majd sorban átadta az elismerést Torontáli Elemérnének, Hornperger Gyulánénak, Ármos Bálintnak, Szabó Ernőnek, Bognár Istvánnak, Horváth Jánosnak, valamint Fornai Józsefnek, akik személyesen vették át az elismerést.

A jubileumra készült el saját kiadásban az Iparosok 1990-2015 Dunaújváros című könyv is, amely több fejezetben ismerteti az ipartestület eddigi életét, beszámol a régmúltról és bemutatja eseményeiket. Emellett gazdag fotóanyaggal is szolgál. A kötetet felütve számos kordokumentumot találhatunk benne. Többek között azt is megtudhatjuk, hogy 1990-ben hét harisnya szemfelszedő, vagy zsebszámológép javító, videóáthangoló és felvevő, de még állatpreparátor is gyakorolta szakmáját a testület tagjai között.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!