Hírek

2013.11.03. 15:17

A kicsikben megbúvó érték

A baracsi óvónők szerint is nagyon fontos, hogy a gyermekben megbúvó tehetséget idejében felfedezzék, és később kiaknázzák azt.

Körmendi Erzsébet

Felkeltette figyelmüket az országos tehetségsegítő hálózat létrehozására kiírt pályázat és a Magyar Géniusz Integrált Tehetségsegítő Program. Eredményes pályázatuk jóvoltából a baracsi Négy Vándor Óvodában komoly szakmai munka kezdődött meg meg tavaly a Hétszínvirág elnevezéssel, amelynek aktív közreműködője a kisapostagi Mosolykert Óvoda, valamint az előszállási Patakparti Óvoda.

Cél: tehetségsegítő hálózat kiépítése, amelynek tagjai egyfajta patrónusként segítik a gyerekek különleges képességeinek felszínre hozását, a tehetségek kiaknázását. Elsősorban a célokról és a feladatokról volt szó azon a konferencián, amelyet múlt héten tartottak Baracson.

Makó Józsefné szakmai vezető a Hétszínvirág tehetséghálózatot mutatta be, amelynek célja olyan tehetségsegítő kezdeményezések segítése és hálózatba kapcsolása, amelyek hozzájárulnak a tehetséges gyermekek eléréséhez, képességeik kibontakoztatásához. Ezt elősegítő intézményi, helyi, térségi kapcsolatrendszer kiépítése. A tervek szerint a program kilép a hagyományos óvodai keretek közül és igyekszik a társadalmi környezet figyelmét a tehetségfejlesztésre irányítani.


Makó Józsefné szakmai vezető bemutatta a tehetséghálózatot a konferencián résztvevő szakembereknek, érdeklődőknek (Fotó: Ady Géza)



A pályázat részeként tehetségsegítéshez kapcsolódó szakmai képzésben részesültek az óvónők. Tehetségpontot alakítottak ki a Patakparti Óvodában, és létrehozták a Tehetségsegítő Tanácsot, valamint folyamatosan fejlesztik az adatbázisukat. A tehetségpontok Magyar Géniusz hálózat csomópontjai, alapításukat a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács kezdeményezte és támogatja Magyarországon és a határon túli magyarlakta részeken.

A Tehetségsegítő Tanács pedig olyan helyi vagy térségi kezdeményezésre létrejött szerveződés, amely a lehető legszélesebb szakmai és társadalmi összefogással segíti a tehetségek felkutatását, fejlesztését, a tehetségesek produktumainak hasznosulását és a szükséges erőforrások bővítésének lehetőségeit. 

A baracsi Hétszínvirág Szakmai Konferencián bemutatkozott a három térségi tehetségpontként működő óvoda a Mosolykert, a Patakparti és az akkreditált bázishely, a Négy Vándor. A házigazda település óvodájának vezetője, Fazekas Kitti a Hétszínvirág Tehetségsegítő Tanácsot mutatta be és hangsúlyozta annak szerepét, fontosságát.

Dr. Kormos Dénes kutató fejlesztő szakpedagógus, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács tagja a család, a társadalom szerepéről beszélt. Mert az intézményi, az óvónői, a tanári fejlesztés, a tehetség tényleges kiaknázása a családdal összefogva lesz teljes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!