Hírek

2017.05.25. 18:55

Kormányinfó: A kikötő bővítése kapcsolódhat PAKS II-höz

Rendkívül drága lenne egy új dunaújvárosi kikötő építése, ezért a kormány a jelenlegi kikötői terület korszerűsítését és kisebb léptékű kapacitásbővítését tartja megvalósíthatónak a Paks II beruházáshoz kapcsolódó területfejlesztések során - válaszolta a duol.hu kérdésére Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Osváth Sarolta

A Kormányinfón Lázár János minisztertől a következő kérdésre kért választ a Dunaújvárosi Hírlap: a Pentele híd tíz évvel ezelőtti megépítésével Dunaújváros és térségének egyik legfontosabb infrastrukturális beruházása új távlatokat nyitott meg az itt élő polgárok és az itt működő cégek, vállalkozások életében. A Paks II beruházás miatt felértékelődik Dunaújváros és térsége logisztikai szerepe is. Várható-e, hogy ennek részeként a dunaújvárosi kikötőt is fejleszteni fogják?

A miniszter válaszában elmondta: a szerdai kormányülésen Süle János, a Paks II beruházás kivitelezését felügyelő miniszter javaslatot tett arra, hogy a 2018-as költségvetésben 20-30 milliárd forintot különítsenek el az atomerőmű építésén kívüli területek fejlesztésére.

Mint elmondta, a kapun kívüli beruházások 41 települést érintenek, számos beruházás - útépítés, bővítés, logisztikai fejlesztés valósul majd meg Somogy, Fejér, sőt Bács-Kiskun megyében is. A kormány erre vonatkozó számításai még nem zárultak le, számba veszik például, hogy milyen fejlesztéseket igényel a térségben a munkaerő biztosítása, a logisztikai és képzési szempontból.

A jövő évi költségvetésben 20-30 milliárd forintot különítenek el az atomerőmű építésén kívüli területek fejlesztésére. A „kapun kívüli beruházások” része lehet a dunaújvárosi kikötő is
Fotó: ZsE

A kormány korábban megvizsgálta azt is, hogy a beruházáshoz Fejér megye dunaújvárosi térsége hogyan fog kapcsolódni. Az biztos, hogy Dunaújvárost és térségét is segíteni fogja ez a beruházás - hangsúlyozta. A térség fejlesztésére különböző elképzeléseket, szempontokat mérlegelő hatástanulmányok készültek.

Lázár János megerősítette, hogy Dunaújvárosban új kikötő létesítésre nem kerül sor, a jelenlegi korszerűsítésére és bővítésére azonban minden bizonnyal szükség lesz, mivel Paks II. építéséhez vízi úton is érkezhetnek anyagok, eszközök. A Kormányinfo-n a Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszának indoklására részletes magyarázatot kaptunk a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól. Tájékoztatásuk szerint a dunaújvárosi önkormányzat a részben a Dunaferr tulajdonában lévő úgynevezett érckikötő területének egy részét rekreációs célra szeretné használni, ezért új helyszínen, a Pentele híd feletti területre tervezte kikötőberuházást, amelyhez megvalósíthatósági tanulmányt is készített.

A minisztérium véleménye szerint azonban ezen a területen a terepviszonyok miatt, rendkívül drága lenne a fejlesztés. A vasutat alagúton keresztül kellene bevinni, a meddőhányókat fel kellene számolni, s a közben megépült híd miatt tervezett medencés kikötő így behajózhatatlan lenne.

A beruházás megtérüléséhez évente 6 millió tonnás forgalmat kellene lebonyolítani, a jelenlegi kikötő pedig eddig legfeljebb évi 1,4 millió tonnás forgalmat produkált.

Szakmailag indokolható alternatíva a jelenlegi kikötői területen végrehajtandó korszerűsítés, és kapacitásbővítés. Szóba jöhet még a Dunaferr jobb kiszolgálása érdekében egy ki-berakodó kikötő létesítése, amelyet elevátor kötne össze az üzemmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!