Hírek

2013.03.18. 17:40

A Kiscsillag más repertoár

Dunaújváros - Lovassy András, a Kiscsillag zenekar frontembere szombati koncertjük előtt adott interjút lapunknak. A rá jellemző intelligenciával, iróniával, egyszerre feszült és laza hangulatban.

Pekarek János

- Mikor alakult a Kiscsillag együttes?

- 1985-ben. Dehogy: 1995-ben. Azaz 2005-ben. Ebből is látszik, milyen mélységei vannak az időnek.

- S miért alakult?

- Mert minden zenekaron belül van egy mozgástere az embernek. Ami óhatatlanul korlátoz. Én pedig szerettem volna kiélni azokat az ambícióimat, amik még voltak bennem. A Kispál és a Borz-ban pedig ezeket nem élhettem ki. Például szerettem volna megtanulni szólógitáron játszani (remekül sikerült! P. J.), mivel a Kispálban basszusgitáros voltam. Aztán egy csomó új hangzást is szerettem volna kipróbálni, amire ott nem volt lehetőség. Nem illett bele a képbe. S benne volt az is, hogy jó lenne visszatérni a nulla pontra: alakítani egy olyan együttest, aminek kisebb a hátizsákja. Vagyis kevesebb az elvárás vele szemben. A Kispál a kilencvenes évek egyik nemzedéki zenekara volt, ami 1987-ben alakult: amikor én húszéves voltam... Úgy gondolom, óhatatlan, hogy a vezető popzenekarok mindig fiatalok, fiatalokból állnak. Mi lehetünk jó zenekar, divatos is, de a mai húszéveseket már nem mi fogjuk megszólítani.

- Nem sajnálja a szakítást a Kispállal?

- Azokat a dalokat sajnálom, amiket otthagytunk. Ezek gyakran hiányoznak. A Kiscsillag együttes egészen más repertoárt játszik. Szó van róla, hogy összeállítok egy szólóanyagot, azon megszólal majd néhány régi Kispál-sláger. Remélem, a Kiscsillagban is sok-sok jó számot írunk még ezután!

- Mivel kísérletezik most?

- Lecsó, azaz Leskovics Gábor zenész barátom hozott néhány jó zenét, azokra próbálok most sok vokált írni, a hatvanas évek énekzenekarait idéző dalokat szerezni. Például azt, hogy Hol van a boldogság? De ez még azon a címen is fut, hogy Szeles. Visszakereshetik a szólóalbumon.

- Tudja, mi történt a Kiscsillag szórakozóhellyel?

- Tudom, sajnos! Megszűnt, a nagyszerű és olcsó halászléjével együtt, amit olyan sokszor ettünk. De mi biztosan nem fogjuk elfelejteni! Hiszen a Kiscsillag zenekar első koncertje a néhai Kiscsillag sörözőben volt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!