Hírek

2014.01.22. 16:50

„A rezsicsökkentési megtakarítást nem vonják le?”

Dunaújváros - Többe került a szemét elszállítása annak, aki nyolcvanliteres kukában gyűjti, mint annak, aki százhúsz literesben? Miért? - kérdezi kedves olvasónk.

Körmendi Erzsébet

Hamar István nem azok közé tartozik, akik kihajítják a szemétbe a számlákat. Nagyvenyimi olvasónk részletesen áttanulmányozza minden hónapban, hogy adott szolgáltatást mennyiért végezik el neki. A Dunanett múlt év utolsó negyedévi számlája nagyon nem tetszett neki, mert mint mondja - tett a díjcsökkentésért. Nyugdíjasként nála kevés szemét gyűlik össze, vásárolt egy kisebb, 80 literes kukát, hogy kevesebbet kelljen fizetnie. Dunaújvárosban nem kapott ilyen edényt, utaznia kellett, hogy beszerezze. De ezt is megtette. Aztán meglepődött, amikor a kisebb után neki 3574 forintot kell fizetnie, a lányáéknak pedig akik szintén venyimiek viszont csak 2991 forintot a 120 literes edény ürítése után.

Rosta Gyula tanulmányozza azokat a számlákat, amelyeket nagyvenyimi olvasónk kifogásolt (Fotó: Ónodi Zoltán)

Olvasónkat az is bosszantja, hogy a számlalevél alján külön, kiemelve szerepeltetik a rezsicsökkentés miatti megtakarítást. A számlában viszont nem vonták le sehol, a végösszeg ugyanannyi, mint a hulladékszállítás minimális közszolgáltatási díjának sorában szereplő díj. Ráadásul neki kisebb edény utáni magasabb száma után 419 forint, míg a lányáéknak a nagyobb edény, de kisebb összeg után 529 forint a reszicsökkentés.

A miértekre vonatkozó magyarázatát Rosta Gyula, a Dunanett Kft. számlázásért felelős ügyvezetője az alapokkal kezdi: a helyi rendelet előírja, hogy minden ingatlanról havonta 240 liter hulladék elszállítása kötelező. A 120 literes edényt elég csak kétszer üríteni ahhoz, hogy meglegyen a kötelező közszolgáltatás, a 80 literes edény esetén viszont a háromszori ürítés felel meg a jogszabályi elvárásoknak, azt kénytelen felszámolni a szolgáltató.

Alapjában véve jól volt azok logikája, akik a múlt év elején amikor horror mértékben megemelkedtek a díjak úgy okoskodtak: náluk nem keletkezik sok szemét, kisebb edény használatával csökkentik a költségeiket. A 80 literes edény ürítése valóban olcsóbb, csak 191 forint, míg a 120 literesé 210 forint. Csakhogy az önkormányzatok nyomására a Dunanett a régi szerződési tartalommal végezte a szolgáltatást még tavaly év végén is Nagyvenyimen például vonalkódos rendszerben. Hiába drágább a 120 literes ürítése, ha azt a 365 forintos alapdíjon felül csak kétszer kell felszámolni havonta, míg a 80 literes ét háromszor, hogy meglegyen a kötelező...

A Dunanett számára a rezsidíj csökkentést a következők szerint írta elő a jogszabály: a 2012. április 14-én alkalmazott díj, plusz 4,2 százaléknak a kilencven százaléka. A különbözetet pedig a 2013 első félévében alkalmazott díjhoz képest kell megállapítani. Szép kis matematikai feladvány...

Rosta Gyula mutatja a számlalevél alján feltüntetett rezsidíj-megtakarítást: 419 forint. Ami valójában jelzés, ennyivel többet kellett volna fizetnie a fogyasztónak a múlt év negyedik negyedévében, ha akkor is az első félévi, átmenetileg megemelt (nagy felháborodást keltő) díjakkal számoltak volna. Vagyis a megtakarítás a díjak visszaállításából csökkenéséből eredő megtakarítása a fogyasztónak. Az ügyvezető szerint a következő negyedévi számlalevélen már egyértelműbb lesz a rezsidíj csökkentési mérték, mert a Dunanettnek is átáll a törvény által januártól előírt egységes számlázási rendszerre, és új típusú számlát kapnak a fogyasztók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!