Hírek

2014.01.20. 17:25

KISZ-esküvő: boldog házasság lett belőle

Dunaújváros - Negyedszázados, rendszerváltási visszatekintőnk adta kezünkre az alább olvasható érdekes történetet.

Pekarek János

Kovács Mária esküvői fotójával: hosszú, boldog frigy lett (Fotó: Ónodi Zoltán)

Újév óta fut sorozatunk a DH-ban a huszonöt évvel ezelőtt kezdődött (de a jelek szerint még máig be nem fejeződött...) rendszerváltás idején közölt tudósításainkból.

Többen ezt nosztalgiasorozatként értelmezik - lelkük rajta. Mi tényeket sorakoztatunk fel. Aztán, hogy ebből ki milyen következtetéseket von le, az ő dolga.

Mindenesetre e kezdeményezésünk miatt jelentkezett nálunk egy hölgy, hogy tudnánk-e segíteni neki, megszerezni egy híradófelvételt a Magyar Televízió archívumából?

Ez, sajnos, gyakorlatilag lehetetlen.

Mint kiderült, egy 1968. június 8-án lezajlott esküvő képmagnóra rögzített jeleneteiről lenne szó.

Ez ugyanis egy úgynevezett KISZ-esküvő volt.

Magyarázat következik.

Az 1968. júniusi, úgynevezett KISZ esküvő főbb résztvevői, az ifjú pár és a rokonok

A KISZ, az egykori, a rendszerváltáskor az MSZMP-vel, vagyis a Magyar Szocialista Munkáspárttal, anyaszervezetével együtt megszűnt Kommunista Ifjúsági Szövetség abban az időben az egyetlen hivatalos ifjúsági szervezet volt.

Mostanában sokan szidják - sokan olyanok, akik akkoriban vaskalapos és szemellenzős funkcionáriusai voltak.

A nagy többség viszont kortársak vidám csoportjainak tartotta: bulik, kirándulások és ismerkedések remek helyének.

Kovács Mária is ilyennek látta. A Békés megyei Sarkadon 1950-ben született hölgy hétévesen, nagyszüleivel került az új városba, és felnőve a szintén egykori szandálüzemben, a néhai Vegyesipari Vállalatnál talált munkát.

Mikor itt dolgozni kezdett, már két éve ismerte a nála négy esztendővel idősebb Klár Mihályt, akivel akkora szerelembe estek, hogy a leány szüleinek kifejezett tiltása ellenére is össze akartak házasodni.

Mivel a szülők tiltása nem látszott enyhülni, a fiatalok úgy határoztak, hogy mindössze két tanú és az anyakönyvvezető közreműködésével kelnek egybe aztán lesz, ami lesz!

Igen ám, de a munkatársak úgy döntöttek, hogy a két fülig szerelmes ifjú embernek ennél több dukál!

Ezért meglepetésként úgynevezett KISZ-esküvőt szerveztek nekik...

Ez semmi másból nem állt, mint az akkoriban szokásos, úgynevezett polgári, azaz tanácsi esküvőből, valamint az azt követő ebédből. Viszont nem öt ember vett részt rajta, hanem: százötven! Ha hiszik, ha nem, még a szandálüzemben is szünetet rendelt el az üzemvezető, boldogult Koósz Mihály, hogy mind a két műszak ott lehessen a szertartáson. Az ebéden aztán, amit a vállalat üzemi étkezdéjében rendeztek, volt zene, tánc, KISZ-titkári szónoklat és persze Marika szülei sem tehették meg, hogy ne jöjjenek el, imígyen utólag is áldásukat adva az általuk nem kívánt frigyre.

Amely frigy, valljuk meg utólag, remekül sikerült: két szép fiúgyerek és két unoka származott belőle, s harmincegy esztendőn át töretlenül tartott, munkában, boldogságban míg Klár Mihály súlyos, halálos betegsége véget nem vetett neki.

No, hát ennek az esküvőnek a filmes dokumentumait kellene előkerítenie valakinek a televízió filmarchívumából. Nem lenne érdektelen, még a kívülállóknak sem.

Hiszen a városi tanács (ma: polgármesteri hivatal) toronyépületének földszintjén volt házasságkötő teremben kétszer kellett kimondaniuk a boldogítónak bizonyult igen -t a fiataloknak. A tévéstáb ugyanis (riporter: Vajek Judit) elsőre lemaradt a hűségfogadalomról. Sebaj: kimondták mégegyszer.

Hát így zajlott egy meglepetésszerű KISZ-esküvő 1968-ban. Ugye: nem volt benne semmi embertelen. Sőt. Inkább közösséginek nevezhetnénk.

Özvegy Klár Mihályné született Kovács Mária azóta már újra férjhez ment, most Rács Györgynének hívják, ideje nagy részében Mezőfalván él.

Gyakran fellapozza régi fényképalbumait. Hogyan, hogyan nem, többnyire boldog emberek láthatók bennük. Hisz boldog életet minden rendszerben lehet élni.

Riportalanyunk esküvője mint az ország első szocialista városának egyik KISZ-esküvője vonult be a hazai híradások történetébe.

Valójában ez csak egy tévériport címe volt.

Kovács Mária és Klár Mihály házasságkötése ugyanolyan polgári esküvő volt, mint akkoriban bárki másé. Mindössze a lány munkahelyének ifjúsági szervezete szervezte, hogy a tiltakozó szülők ellenére is emlékezetes, nagy lagzija legyen kollégájuknak.

Így lett.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!