Hírek

2013.04.11. 18:23

A költészet nem poros múzeum

Ötszáz diák szavalt együtt a Széchenyiben, a legfiatalabb versbarátok a Vasvári és Móricz iskolában versennyel ünnepeltek, a profik a kortárs költők műveit idézték.

Szabó Szabolcs

"Akkor háromra próbáljuk meg együtt" - adata ki a jelszót diáktársainak Dedecsik Ferenc a Széchenyi gimnázium udvarán és néhány perccel háromnegyed tíz előtt egy fokozatosan erősödő, több száz fős szavalókórus kezdett bele József Attila Születésnapomra című versébe. Az egyik - ha lehet ilyen jelzővel élni... - legnagyobb  magyar költő születésnapján, egyben A költészet napján is gazdag programmal készültek a városi kulturális és oktatási intézmények.

 

A széchenyisek össznépi szavalatával párhuzamosan a József Attila Könyvtárban is versünnepre készülődtek. A szervezők József Attila mellett megemlékeztek a 100 éve született költőóriásról Weöres Sándorról a Jószolgálati Otthon gondozottjaival.

A kora délután már az alsó tagozatos versbarátoknak és a kisdiákokat felkészítő pedagógusoknak adott feladatot. A korábbi esztendők hagyományait követve a városi és városkörnyéki 1-3. osztályos tanulókat a Vasvári, a negyedikes diákok a Móricz iskolában várták versmondó versenyre. Mindkét helyszínen remek versmondók adtak hálás munkát a zsűrinek.

 

 

- A költészet nem egy poros múzeum. Éppen az teheti élővé, mindennapi gyakorlattá a versolvasást és a versmondást, hogy a klasszikus szerzők és műveik mellett a kortárs szerzők munkáit is kézbe vesszük. Örömmel tapasztaltuk, hogy egyre többen szavaltak verseket mai magyar szerzőktől - fogalmazott értékelésében a Vasvári versenyének egyik zsűrije, Kurucz Gergely, a Rudas középiskola pedagógusa.


A Vasvári versünnepi seregszemléjén az elsősök mezőnyében  sorrendben - Jámbor Benedek, Veres Kovács Fanni, Láng Nikolett végzett az első három helyen, a zsűri különdíját László Nikolett vehette át. A második osztályosoknál Molnár Péter, Pintér Róbert, Karámos Laura produkcióját vélte legjobbnak a zsűri, a különdíj Oláh Noémié lett. A harmadikosoknál Kiss Nóra, Szabó Bence és Komlósi Réka előadását díjazták, a különdíjat Farkas Fióna vehette át.A diákok remek hangulatú versünnepe után már a profik, a Bartók színház művészei emlékeztek meg A költészet napjáról.



Lapis Erika, Tőkés Nikolett, Kiss Attila, Csadi Zoltán a tavaly megjelent Édes hazám című, kortárs költők közéleti verseit összegyűjtő válogatásból olvastak fel a teátrum aulájában.Péntek délután a Kortárs Művészeti Intézetben a helyi költőket és irodalmárokat tömörítő Versbarátok Klubja ünnepel. A Kiss Kálmán költő vezette népszerű irodalmi kör rendezvényén könyvbemutató, nyílt szavaló bajnokság és verses-zenés mulatság is várja az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!