Hírek

2013.11.26. 18:35

Baracs közepesen veszélyeztetett lett

Baracs - Árvíz, belvíz és a nagy mennyiségben lehullott csapadék is sújtotta Baracsot az elmúlt években. Ők igazán tudják, hogy a település védelme közös ügyük!

Szárszó Lajos

Polgárvédelmi feladatokkal kapcsolatos tájékoztatást tartott a Baracsi Faluházban Lóki Richárd tűzoltó őrnagy, polgári védelmi felügyelő, aki a törvényi előírásokra hívta fel a helyiek figyelmét:

- A jogszabályok 2012. január elsejével megváltoztak. Magyarország minden településén a polgármesterekkel közösen kockázatértékelést végeztünk, melyek kiértékelése után a helységeket 1-es, 2-es és 3-as katasztrófavédelmi osztályba soroltuk. Az 1-es besorolás a legveszélyeztetettebbet, a 3-as pedig a legkevésbé veszélyeztettet jelenti. Ezt követően elkészültek a veszélyelhárítási tervek, majd újra meg kellett alapítani a helyi polgárvédelmi szervezeteket, mely a veszélyeztetettségtől és attól függ, hogy mennyien laknak a településen. Ezek után, akik polgári védelmi beosztásba kerültek, felkészítésen, egy alapképzésen vesznek részt. Ezt most összekötöttük egy települési önmentő képességfejlesztő felkészítéssel is. Nagy örömmel mondhatom, hogy mindenki komolyan veszi ezt a feladatot! A részvétel nem kötelező, de a meghívottak nyolcvan százaléka általában jelen van, hiszen a védekezés közös ügyünk!

Mint Lóki Richárdtól megtudtuk, Baracs a közepesen veszélyeztetett, tehát a 2-es besorolású települések közé tartozik. A falu egy része, mely a Duna parton található, árvízzel veszélyeztetett, ezt az idén meg is tapasztaltuk.

- A 6-os út is a település mellett húzódik, ezt is figyelembe kellett venni a besoroláskor, és több alkalommal kellett védekezni a települési vízkárok, a belvíz és az esővíz okozta problémák miatt is. Kitűnően helytálltak ezekben a feladatokban a kollégák, hiszen az árvízkor sikerült megvédenünk minden ingatlant, és a 2010-es csapadékos helyzetben is ez történt tette hozzá a polgári védelmi felügyelő.

 

 

Címkék#Baracs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!